Информационната мъгла обхвана и строителната програма на Ямбол

DSC01684Диана Иванова
Какво се случва със строителната програма на Ямбол през най-активния сезон за строителство е пълна мъгла, защото няма кой да даде пълна информация от страна на администрацията. С този феномен се сблъскахме отново като журналисти, когато според новите правила за комуникация с пресцентъра на община Ямбол, поискахме писмено информация какво от строителната програма е изпълнено и какво още остава да се довършва.
Видимо за всички като част от строителната програма се почиства река Тунджа, но какво е свършено и какво още остава да се прави няма кой да отговори.
Не е ясно и защо нищо не се направи през лятото с гласуваните 225 000 лв. за събаряне на Френския център и изграждане на паркинг в междублоковото пространство на ул. „Браила”. Парите бяха одобрени от Общинския съвет в края на юни, но и септември си отива и нищо не е започнато. Отговорът от общината е, че след месец ще започнат строителните дейности, но защо беше пропуснато лятото, никой не си прави труда да отговори.
Общински съвет – Ямбол продължава да гласува промените, които кметът на Ямбол предлага на бюджета, с които реално се правят промени в обектите на капиталовата програма. Единствено в Общинския съвет се чува какво мисли да прави общината, но след това връзката между намерения и реализация се губи по трасето.
На вчерашната сесия, например, по предложение на кмета отново бяха гласувани средства за нови обекти.
Близо по 29 000 лв. ще се дадат за проекти на кръгови кръстовища на площад „Боровец” и  на кръстовището на улиците „Милин камък” и „Търговска”.
Гласуваха се и 190 000 лв. паркинг на ул. „Хан Крум” и 280 000 лв. за реконструкция на ул. „Матвей Вълев” от кръстовище с ул. „Малко Търново” до кръстовище с ул. „Ямболска комуна”.
Ще се разшири и преустрои и Центъра за обслужване на гражданите за 60 000 лв.
Нормално е капиталовата програма да се допълва в движение, докато има възможност да се строи, проблемът според нас е, че се пропуска подходящото за строителство време и отново се започват обектите, когато идва есента.
А е факт, че общината успя да завърши поне улицата край НТС и хотел «Диана палас» и паркинга отстрани на Художествената галерия.
Официално от пресцентъра на общината ни изпратиха информация за рехабилитацията на улиците.
От там информират: „В ход е текущият ремонт на ул. „Крали Марко“ в отрязъка от ул. „Граф Игнатиев“ до ул. „Бакаджик“. Дължината на отсечката е 144 метра. Изцяло реновирано е вече  паркинг пространството пред блок 82 на същата улица. Положени са 1 127 кв. метра асфалт и е изградена нова тротоарна площ от 330 кв. метра.
Започна и благоустрояването пред блок 56 в к-с „Граф Игнатиев“, което включва преасфалтиране на улицата пред жилищната сграда, подмяна на тротоарната настилка и оформяне на нови паркоместа.
Уличните ремонтни дейности в града се допълват и от частична подмяна на паважната настилка на улица „Александър Стамболийски“. Предстои основен ремонт на паркинг за 52 автомобила на ул. „Браила“.
Допълнителни паркинг места бяха обособени и в западната част на Градския парк, до Лятното кино.
Възстановена, след пропадане, е асфалтовата настилка на моста за Търговията. Сред приключените ремонтни дейности са и тези по ул. „Цар Иван Александър“, с положени 390 кв. м асфалт по уличното платно и 187 кв. метра унипаваж по тротоара”.
За нас остава неясно защо информацията от страна на община Ямбол  е толкова оскъдна, сякаш тя е най-ценното нещо, което не трябва да се изпуска да излезе в публичното пространство.
Не е ясно и друго защо капиталовите разходи в бюджета на общината не достигат дори 6 %. Заложоени са по-малко от 3 млн. лв. капиталови разходи, а бюджетът надхвърля 48 млн. лв.
Все въпроси, на които трудно някой ще се наеме да отговори при тази публичност, а това в крайна сметка касае всички нас, защото ние живеем в този град и за всеки е важно какво се случва в средата около него.

About the Author :