Инфекциозно и Белодробно отделение на ямболската болница лекуват само пациенти с доказан Ковид 19, Вътрешно отделение е обособено като триажна зона

Ямбол, 15.12.2020 г.

От днес Инфекциозно и Белодробно отделение на ямболската болница МБАЛ „Св. Пантелеймон“ обслужват само пациенти с доказан Ковид 19, които имат положителен PCR-тест, съобщи изпълнителният директор на болницата  д-р Димитър Рунков. Допълнителните 10 легла, които болницата осигурява в Първо вътрешно отделение, ще имат ролята на т. нар. триаж – в тях ще бъдат настанявани пациенти със симптоми на коронавирус, които изчакват резултати от PCR-тест. В отделението има кислородна инсталация.

Според д-р Рунков натискът към болницата не е спирал – през последните два месеца има непрекъсната посещаемост на Ковид-кабинетите в Спешно отделение и постоянен прием на пациенти. Все повече се очертава тенденцията в болница да постъпват много тежко болни. Изпълнителният директор на болницата даде за пример, че в първата пандемична вълна през май сатурация 70-80 е била рядкост, а сега е масова практика и това много затруднява лечението и състоянието на болните.

Последните две седмици има ръст на заболеваемостта на медицинския персонал. Заради заразен или боледуващ от други заболявания персонал са затворени няколко отделения. Акушеро-гинекологичното отделение няма да работи до края на годината, отделението за ушно-носно-гърлени болести и очно отделение са затворени заради заболели лекари, кардиолозите на вътрешно отделение също са заразени, но останалият персонал ще обслужва пациентите със симптоми на коронавирус.

Болницата има 269 легла, от тях 71 са за Ковид-пациенти. Лечебното заведение разполага с леглова база, но по отношение на персонала е на предела, но се справя.

Новият скенер – Оптима 520 на „Дженерал Електрик“, осигурен за болницата от здравното министерство, вече работи. Той е основен диагностичен начин за бързо доказване на промени в белия дроб при Ковид и това е бил железният аргумент на новото ръководство да поиска от министерството нов качествен скенер.

До четвъртък заради отсъстващ персонал лабораторията, която вече извършва PCR-тестове, обработва само веднъж през деня проби при капацитет 94 броя. След това пробите ще се обработват два пъти на ден. Приблизително 3 часа и половина е техническото време за обработване на пробите, което много улеснява диагностиката на пациентите.

About the Author :