Интерпретации на тема „Бяло“ в ХГ “Жорж Папазов”

Оригинална изложба, наречена „Бяло“ – кураторски проект на Георги Динев, беше открита на 8 октомври, в Художествена галерия „Жорж Папазов“ в Ямбол. Сред гостите бяха Добрин Вътев – председател на Дружеството на художниците в Бургас и Милчо Талев – директор на Художествената галерия в Поморие.

Експозицията представя различните творчески интерпретации на темата „Бяло“. Първите издания на изложбата се реализират през 2009 и 2011 в изложбената зала на Дружеството на художниците в Бургас, а третото – в Художествена галерия – Казанлък, а Георги Динев е директор на художествената галерия в Бургас.

„Нямам патент върху темата „Бяло“ – тя си съществува, откакто съществува изкуство“, подчерта Георги Динев. „Моята част е да организирам приятели и колеги, които имат отношение и да направим няколко изложби на тази много всеобхватна тема. Защото бялото можем да свържем с чистотата, с пролетта, със снега, с детската усмивка, с девствеността, с белите облаци, с белите птици, с нашите мечти и желания и разбира се – най-вече със светлината. Този непрекъснат човешки стремеж към самоусъвършенстване, човек да върви към познанието и светлината, към безкрая, който едва ли е в някакъв друг цвят, а ние рано или късно се устремяваме към своя създател. Много интересно да се види как тази всеобхватна тема е интерпретирана от най-различни големи автори, които се занимават с графика, живопис, скулптура“, каза при откриването на изложбата Георги Динев. Той сподели, че при първото издание изложбата е била направена в три галерии едновременно. Тогава участват предимно бургаски художници, фотографи, включително е имало и детска рисунка. Второто издание отново е в Бургас, в по-камерен състав. Тогава идва поканата от Казанлък и преди три години третото издание на изложбата е именно в Казанлък. Гостуването в други градове се оказва изключително полезен ход, тъй като там се дава приоритет на творците от региона и града да се включат в интерпретирането на тази идея. „Резултатът в Казанлък беше великолепен. По същия начин гостуваме тук в Ямбол като много от авторите за първи път участват в тази изложба“, уточни бургаският творец. Единственият от Ямбол, участвал във всички издания, е Цветан Казанджиев. Тази изложба винаги е много различна, тъй като в нея участват най-различни автори, отбеляза още нейният инициатор. Идеята е да се види кой как усеща бялото. Той подчерта, че „ние не можем да усетим бялото, ако я няма неговата противоположност, ако няма някакъв друг цвят“. Хубавото е, че авторите, без да изневеряват на стила си и на себе си, интерпретират темата.

 

 

About the Author :

Leave a reply