Интерес към френския език

1616225_715595355139872_1800497611_nAЗа трета поредна година в Професионална гимназия по икономика ”Г. С. Раковски” – Ямбол работи студио „Езиците на Европа”  по проект „УСПЕХ” на МОН. Разнообразните дейности за създаване интерес към френския език, бяха насочени към проучване на произхода на романските езици и сходствата помежду им. Бяха изготвени материали и презентации за  историята на преподаване на френски език в България и Ямбол и за дейността на известни французи, италианци, испанци, румънци в полза на страната ни. Бяха проучени имената, житейския път и приноса на видни ямболски личности, завършили образованието си във Франция или Швейцария. Интересно беше да се установят приликите между националните кухни на Франция, Италия, Испания, Португалия, Румъния.
Учениците съставиха речник на френските думи, използвани в българския език и мини-разговорник на шест езика (български и петте романски).
Тазгодишната дейност на студиото цели да привлече интереса на  4-6 годишните от ЦДГ на град Ямбол. Групата участници от 9-ти и 11-ти клас изучават детски песни, броилки, стихчета, за да ги представят пред  детската аудитория.
В рамките на една седмица, от 17 до 24 януари, част от участниците в студиото посетиха три детски целодневни заведения: „Щастливо детство”, „Червената шапчица” и „Славейче”.
Малчуганите бяха очаровани от изпълненията на групата  и с огромно удоволствие повтаряха думите и жестовете. Голяма радост им донесоха ръчно изработените картички на тема „ Коледа” и „Нова Година” и вкусните бонбони.
Инициативата на Мариана Цонкова, учител по френски език в ПГИ ”Г. С. Раковски”, ще бъде продължена през март, в Седмицата на франкофонията и за празника на детето през юни и в други детски градини.

About the Author :