Интересни събития в програмата на Историческия музей за 2019 година

19_bigИнтересни събития, посветени на местната история, включва програмата на Ямболския исторически музей през 2019 година, научихме от неговия директор Стефан Бакърджиев.

Представяне на изданията на музея – “Ямболската Коледа” и каталогът “Цветна магия от Ямболско” в Университета по библиотекознание и информационни технологии в столицата е предвидено през февруари.

Екипът археолози по задължение и по закон в края на февруари или в началото на март трябва да отчете резултатите от проучването си през предходната година. След това се подготвя документацията за следващата година.

Като част от “Нощта на музеите” ще бъде представена изложба от археологическите открития през последните две години, направени чрез финансиране от общината. Освен изложбата, все още се обмисля какъв да бъде акцентът при тазгодишната “Нощ на музеите”. Най-вероятно културните институти в града ще продължат с общата игра, която правят за пети път по време на тази инициатива.

Музеят ще участва в традиционни събития като “Кукерландия”, например, както и във вече наложилите се по посрещане на Слънцето,  провеждането на Панаира на туристическите забавления и анимации.

Подготвя се сборник с археологически материали, който музейните специалисти са събрали във времето. Те смятат да го издадат в началото на септември.

“Подготвяме и една изложба, която ще представя бежанците от Ямболско и от региона, преселили се в Бесарабия, Молдова, Украйна в резултат на Руско-турската война през 1828/29 година”, разказа директорът на музея. “По времето на тази Руско-турска война руските войски стигат до Одрин. За съжаление, Гърция се освобождава, България остава под Османско владичество и заедно с руските войски от тук напускат около 200 хиляди християни-българи, което води до тотално обезлюдяване на Югоизточна България. Отдел “Възраждане” ще направи тази изложба вероятно в края на лятото”.

Последното голямо за годината мероприятие на Историческия музей е, че Ямбол  ще бъде домакин на голяма международна конференция, наречена “Късноантичното християнство в Югоизточна Европа”. Тя се реализира под патронажа на кмета на община Ямбол със съдействието на Музея и Института по балканистика и Шуменския университет. Частично е финансирана от Националния фонд “Наука”. На този етап ще участват над 60 специалисти, които се занимават с християнска археология, богословие и история. Акцентът ще бъде върху ранното християнство. Домакинството на Ямбол произтича от това, че в  Кабиле има две раннохристиянски базилики, които са значителни обекти на територията на страната и  ранното християнство тук е съвсем от началото. Очакват се учени от Виена (Австрия), Франция, Гърция, Румъния.

През 2019 година продължават разкопките край Воден и в Кабиле. Музеят има и един съвместен проект с Националния археологически институт при БАН и филиала на полската академия на науките в Краков, който ще продължи. Той е за проучване на могили от раннобронзовата епоха.

 

About the Author :

Leave a reply