Интересни дарени предмети са разположени в сградата на Община Ямбол и в КИЦ „Безистен“

Ямбол, 06.12.2021 г.

Интересен макет на британски линеен кораб от XVIII век, изработен от високачествен дървен материал, е разположен във витрина на първия етаж в административната сграда на Община Ямбол. Корабът може да бъде разгледан от всички посетители на Центъра за административно обслужване.

Макетът е сглобен за 228 часа, но без да се смята времето, необходимо за неговото проучване. Това е видно от сертификата за изработка, който съпътства експоната и разказва интересната съдбата на кораба, който е част от световна история.

Корабът на Негово Величество „Победа“ / на английски: HMS Victory /, пуснат във вода в Чатъм през 1765 година, е кораб със 100 оръдия, с обща дължина 227,5 фута (69,34 метра), литраж от 3500 тона и екипаж, наброяващ повече от 800 души.

Забележителното при него е, че той е флагмански кораб на британския флот и на борда му умира великият адмирал лорд Хорейшо Нелсън, убит на 21 октомври 1805 година в битката при Трафалгар.

В това славно за англичаните морско сражение двадесет и седем британски линейни кораба, водени от адмирал Нелсън на борда на HMS Victory, побеждават тридесет и три френски и испански линейни кораба, водени от френския адмирал Вилньов. Битката се е състояла в Атлантическия океан, край югозападния бряг на Испания, западно от нос Трафалгар. Френско-испанската флота губи двадесет и два кораба, а британската – нито един.

През 20-те години на миналия век HMS Victory е поставен на сух док и възстановен. Представен е пред публика в целия си блясък от крал Джордж V на 17 юли 1928 година в Портсмут. Той запазва статута си на напълно пригоден за експлоатация кораб в Кралския флот и служи като флагман на военноморското Главно командване, но за посетителите е ценен музей и свидетелство за миналото на Великобритания.

Прецизността и вниманието към детайла, с които се отличава този макет, изложен в административната сграда, го прави с немалка колекционерска стойност.

Корабът е предоставен на Община Ямбол от дарител. Заедно с него са дарени и още два ценни предмета: макет на тримачтов ветроходен кораб, изложен на втория етаж в сградата на Община Ямбол, дизайнерска ръчно рисувана цигулка, експонирана в Културно-информационен център „Безистен“.

About the Author :