Интервю на кмета Георги Славов по актуални въпроси за града: Надявам се до края на ноември – началото на декември ремонтът на ул. „Преслав” да завърши

DSC05695–          В речта си (б. р. при първата копка на ремонта на ул. „Преслав”) казахте, че обектът ще се завърши до края на годината, това ли е стремежът?

–          Стремежът е обектът да бъде приключен дори преди края на годината. Надявам се края на ноември, най-късно в началото на декември да сме предали обекта за нормално ползване от ямболлии, защото това е наистина изключително възлова входно изходна артерия на града и ремонтът й създава немалко затруднения. В тази връзка ремонтирахме алтернативните обходни пътища – алеята под Боровец. Предстои в края на месеца на заседание на Общински съвет да се одобри първи етап на пътя, който е от кръговото на РЗИ до ж. к-с „Д-р Дончев”, да се ошири дясната алея след корекция на капиталовия списък. За моя голяма радост Агенция пътна инфраструктура, Областно пътно управление започва ремонт на обходен път „Изток”, макар да се засичат двата ремонта – от кв. „Г. Бенковски” до кръстовището на печатницата, това цялостно ще завърши като визия основните пътни артерии на града в тази част.

–          Това означава ли, че няма да могат да минават от там автомобилите?

–          Не, има направена сериозна организация на движението, така че то да не се затруднява. Като се започне строителството, да се изстрада от всички ямболлии това неудобство почти в един и същи момент, иначе трябва еднакви неудобства да изпитваме последователно почти цяла година, тъй като единият и другият ремонт ще текат месеци.

–          Имаше ли вариант ремонтът на ул. „Преслав” да бъде извършван на половината платно, а не да се затваря улицата?

–          Няма как, практически е невъзможно, тъй като самата улица е много тясна. По общия устройствен план на града е предвидена възможност тя да бъде разширена с още две ленти, което предполага разваляне на къщи, отчуждаване и обезщетяване на собственици. Това към настоящия момент с ресурса на града няма как да се случи. Самата улица „Преслав” е много тясна, тротоарите са много тесни, а предстои и подмяна на водопровод, а това предполага затваряне на пътното платно.

–          Какво се случва с облигационния заем, говорехте, че още март месец трябваше да се пуснат акциите?

–          Заради това, че БСП жалиха по всички възможни начини решението за емитиране на общински облигационен заем и три пъти искаха провеждане на местен референдум за заема, който беше абсолютно излишен, нереален и ненужен, аз и екипът ми преценихме да изчакаме решението на съда до края, а последното беше от края на май, затова, че отхвърля всички искания и всички обжалвания. Но с това забавихме с 6 месеца емитирането на общинския облигационен заем.

–          Забавянето е ваше решение?

–          Да, естествено, защото в противен случай щеше да излезе, че вървят едни съдебни дела, съдът може да реши нещо друго, а аз едва ли не пренебрегвам волята на една голяма част от ямболлии. Сега наново започваме разговори с всички потенциални кандидати да изкупят акциите, както се прави в такива случаи. Надявам се най-късно лятото да имаме всичко необходимо, за да стартира реално тази процедура. Дори и от избора на финансов посредник минаха няколко месеца, и дори и те са разколебани дали да изпълнят тази поръчка, тъй като ние се забавихме безкрайно много, а финансовите институции си правят точен разчет на финансовия ресурс къде и как да го разходват, за да не търпят загуби.

–          Какво се случва с обществената поръчка за избор на изпълнител на пречиствателната станция? Кога ще започне строителството по този проект?

–          Изпълнителят на пречиствателната станция е ясен, там няма обжалване на избора, предстои сключване на договор. В момента текат финалните действия от процедурата по избор на строителен надзор на пречиствателната станция. Би трябвало всички потенциални кандидати да са получили протокола от избор на надзорна фирма, след което ще има срокове за обжалване, когато те изтекат и ако няма обжалване, ще може да започне реалното строителство. Комисията работи много прецизно и съвестно, надявам се да няма обжалвания, защото мисля, че протоколите на комисията са много изчерпателни и много еднозначни в това защо е избран този изпълнител, а не някой от другите, които имат много сериозни пропуски в подготовката на документацията си.

–          Какво се случва с детските градини, които са в ремонт?

–          Ремонтът на детските градини върви по план. Детска ясла „Слънчево детство” има забава в изпълнението на строително-монтажните работи, където по силата на договора, който имаме със строителя, ще му наложим санкции и той ще си понесе неустойките за забавата. Иначе чакаме държавни приемателни комисии, тъй като те са висока категория обекти, които да приемат другите две детски заведения. Дейностите в училище „Св. Климент Охридски” се извършват по график. Направихме пълен анализ със строителя и с надзора на обекта, имаме уверение от строителя, че училището ще бъде завършено в срок. За мен всичко онова, което сме защитили в интерес на ямболлии, в момента върви.

–          Има ли рязане на носещи колони в сградата на детска ясла „Слънчево детство”? Получавали ли сте сигнали?

–          Не. Това са едни неразбории между екипа на надзорната фирма. Всичко е документирано, дори и служителите на РДНСК са го документирали, че конструкторът, който е трябвало да участва активно като част от екипа на надзорната фирма де факто е избягал от отговорност, канен е неведнъж, искани са му становища, отказал е, след което е бил заменен с друг и това е нормална практика, когато някой не иска да си изпълнява задълженията. Затова, че те имат някакви вътрешни неразбории, той е пуснал абсолютно необоснован сигнал. След проверката, която направиха РДНСК, констатираха, че няма никакви основания, но всеки в тази държава е с възможността да си защитава интереса. Да бъдат спокойни всички родители и ямболлии, няма нищо, което да е направено без санкция на съответното правоупълномощено лице от надзорната фирма, в случая конструктор, както и от проектантите.

–          Кога ще бъде пуснат мостът към градския парк?

–          Заради забавяне на проектно решение от страна на проектантите, тъй като мостът се оказа доста сложно съоръжение, завършването ще се забави с около месец след първоначално обявения срок. Надявам се до края на юли да бъде въведен в експлоатация и предаден, тъй като и там инициирането на държавна приемателна комисия отнема поне няколко седмици. Търсенето и намирането на най-правилното проектантско решение е важен въпрос. В процеса на строителство на нещо, което се рехабилитира, винаги изскачат проблеми, които не е имало как да бъдат определени предварително. Затова ремонтът отне малко повече време от предвиденото. В случая не е виновен строителят.

–          Изпускането на реката във връзка с ремонтът на моста ли е?

–          Не. Реката не е изпусната, просто нивото й спадна до степен да не минават нормални количества вода през съоръжението. И там сме на финала на избор на строителна фирма, която да почисти коритото на реката, надявам се до края на месеца (б. р. до края на юни) да бъде избран този изпълнител и юли месец да започнат реални строителни действия. Почистването ще бъде от съоръжението на подстанцията (където се разделят двата ръкава, където е бентът, където направихме преди години автоматични шлюзове, които да могат да управляват и нивото на водата) до съоръжението на „Златен рог”, до бензиностанция „Геомекс”, или иначе казано цялото протежение на бетонираното корито. Идеята е тази година да приключим с всички тези дейности, които касаят парка и пространството около парка, за да може следващата година с разчета на бюджета да предвидим и нови атракциони, ако естествено и Общинският съвет го приеме да пуснем и лодки и водни колелета и друг тип такива водни атракции или спортове. Междувременно, докато се почиства реката, ще бъдат изсечени всички големи тополи, които са по дигата на реката от страната на парка и до които няма достъп от друго място, освен от коритото на реката, с което ще се реши един огромен проблем за парка и за града с тези полени, които летят всяка година пролетта, когато започнат да цъфтят тополите, а и дърветата са опасни сами по себе си и трябва да бъдат премахнати. С това ще се завърши в основната си част цялостната рехабилитация на дървестната растителност на градския парк.

–          Огромната дупка, която преди години стана до моста и за която подадохте сигнал до Комисията за бедствия и аварии, има ли някаква реакция от страна на комисията?

–          Никакво движение няма и ако така вървят нещата, ще трябва следващата година да отделяме средства от собствения бюджет, но там става дума за над 500 000 лв. по предварителни разчети – 700-800 хиляди лева, а по сегашни вече не зная колко, говореше се дори за милион. Продължаваме да искаме финансиране от комисията по бедствия и аварии, надявам се да го получим. Ако не го получим, ще трябва да отделяме средства от собствения бюджет, което е огромен дял за нашия бюджет, имайки предвид че на година за целия град отделяме около 2 млн. лв. от общинския бюджет за кърпене на дупки и благоустрояване, да дадем  1 млн. лв., а реално ние от тези пари ще ги вземем, защото няма откъде другаде. Това значи да намалим драстично поддръжката на уличната мрежа и тротоарите.

–          А това съоръжение на община Ямбол ли е?

–          Всичко, което е в коритото на реката, е съоръжение,             което се стопанисва съвместно от държавата и от общината и всяка си има отговорности. Общината, по последните разпоредби, е длъжна всичко, което е дървесна растителност, да е нейна грижа, за да има проводимост на реката и всички затлачвания, но тези съоръжения без помощта на държавата трудно ще успеем да ги ремонтираме.

–          Какво ще се прави с „голата маха”?

–          „Голата маха” – докато има такива недобросъвестни граждани, които с такива вандалски изпълнения я рушат, ние ще продължаваме да я възстановяваме. Редно е да си бъде там и не е редно да се отказваме да правим хубавото. Опитът показва, че дори и най-големите идиоти (с извинение за квалификацията, но това е само един от малкото епитети, които съм чувал от хората, видели какво е направено с „голата маха” и негодували от това) се отказват в един момент, защото не може постоянно да рушиш и да чупиш.

Зададени са въпроси от различни медии

About the Author :

Leave a reply