Интерактивният музей „Безистена“ в Ямбол празнува с Ден на отворени врати на 19 септември

BezistenЯмболският Безистен ще отбележи една година от обновяването си с Ден на отворени врати на 19 септември, понеделник. Петвековната сграда, възприемана като символ на града, бе реновирана по европейски проект и от 2015г. функционира вече като културно-информационен център с Интерактивен музей.

Това е единствената в България запазена сграда от този тип и е оценявана като един от най-красивите покрити пазари на Балканите, еталон на общественото строителство за граждански нужди в Османската империя в периода ХV – ХVІІ век.

Днес Безистенът предлага уникално „пътуване през времето“ чрез съвременни технологии и 3D изображения на личности, крепости и църкви, обществени сгради и паркове, свързани с историята на Ямбол. „Интерактивната земя“ в зала „Минало“ разказва любопитни истории за легендарния ямболски цепелин от Първата световна война, за конския трамвай, за идеите на ямболските анархисти и много други емблематични за миналото на града теми.

plakat_BezistenВ Деня на отворени врати посетителите на Безистена ще могат да се потопят в атмосферата на града от преди столетие, съживена чрез градския стил в облеклото. Провокацията идва от служителите на Общинското предприятие „Туризъм и култура“, които ще посрещат гостите си, облечени в костюми, характерни за началото на ХХ век.

Паралелно с това, на 19 септември Безистенът ще бъде и сцена за две театрални постановки, концерт с хорова музика, викторина за ученици и др. изненади. Програмата започва в 10.00 часа с тематичен пленер, с участието на деца от школи по рисуване в града. Малките художници ще представят своя поглед за емблематичната сграда на площадното пространство около Безистена.

В 11. 00 часа в зала „Съвременност“ е началото на спектакъла „Феята, на която не достигаше фосфор“ от Весел Цанков. Пиесата ще бъде представена от Театралното училище с ръководител София Карастоянова. От 17.00 е началният час на втория спектакъл – „Хората са като нас“ от Оля Стоянова.

В следобедните часове между 14.00 и 16.00 ученици от ямболски училища ще участват във викторина „Историята на Безистена“. Програмата в Деня на отворени врати ще завърши с концерт Духовна музика, представена от Хорова школа „Проф. Г. Димитров“. Началото е в 18.30 часа.

Вход свободен!

 

About the Author :

Leave a reply