Интерактивна изложба “Европейско архитектурно измерение”

IMG_4948Интерактивна изложба, озаглавена “Европейско архитектурно измерение”, представиха ученици от Професионалната гимназия по строителство и архитектура “Кольо Фичето” в Регионалната библиотека в Ямбол, днес, 15 ноември 2018 г. Три екипа от ученици са разработили материали на темата “Архитектурните стилове на 20 и 21 век в Европа и в България” и след това дадоха примери за съвременна европейска архитектура и за българския принос към съвременните европейски проекти. Дейностите по координация се изпълняват от инж. Петър Василев – учител и старши посланик на ЕП от ПГСА “Кольо Фичето”-Ямбол. Гости на на събитието бяха арх. Даниела Сивкова, арх. Бумбалов, инж. Филипов, ученици, учители, служители на РБ “Раковски”.

IMG_4950Директорът на гимназията Мари Тонкова поздрави учениците за успешната работа. Арх. Даниела Сивкова се обърна към младежите с думите, че архитектурата е преди всичко изкуство, макар и с утилитарна насоченост и носи много удовлетворение на професионалистите. Тя ги насочи да проучат архитектурата и на родния Ямбол, включително на архитектурните представители на модернизма – ще се изненадат от това, което ще научат. Обърна им внимание, че дори сградата на Регионалната библиотека, където се намират, е построена в стила на модернизма. Арх. Бумбалов обърна внимание, че сега младите хора могат да пътуват много извън страната и ги призова, пътувайки да обръщат внимание на архитектурните образци, които могат да видят на живо.

Интерактивната изложба е едно от събитията, включени в Програмата за училища посланици на Европейския парламент. Преди това два екипа на младши посланици на гимназията и Регионалната библиотека са се включили в съвместната дейност. Учениците от 9, 10 и 11 клас сами съчетават работата с литературни източници, обобщаването и подготовката на интерактивната изложба.

( IMG_4949 IMG_4951 IMG_4957 IMG_4959

About the Author :

Leave a reply