Интензивно начало на есенния театрален сезон на ДТ „Н. Коканова“

chelen 12Интензивен старт на новия сезон отбеляза ямболският театър „Невена Коканова“. Още на 26 август във Варна на сцената на Римски терми бе представена комедията на Валентин Красногоров –  „Всяка сряда от пет до осем“.

Началото на представленията на ямболска сцена бе поставено точно в първия ден на септември с „Тайната на един Дон Жуан“ отново на Красногоров, режисьор е Надя Асенова. Пиесата е играна едва няколко пъти пред местната публика и затова, но най-вече заради изключителните достойнства на спектакъла, той тепърва има да стига до още и още зрители. Защото много отдавна не е излизала толкова добра продукция под егидата на ямболския театър – драматургичен текст, режисура, актьорска игра са дали толкова добър резултат, та като че ли няма какво да се добави или отнеме – всичко е точно. Виждаме една различна от познатото Албена Павлова, завладяваща дълбочина в образа на Михаил Билалов, единствено сякаш героят на Камен Иванов предоставя с една идея по-малко възможности, за да бъде разгърнат многопластово. При представянето от критиката пиесата е определяна като романтична комедия – има го и това, но то не е същественото. Същността е в нейната дълбочина, в убедителността на посланието, изграждано щрих по щрих, а именно – че истинската любов означава да живееш богат вътрешен живот, непрекъснато да преоткриваш любимия и всеки път с него да ти е като за първи. Единият герой живее именно интензивен вътрешен живот, другият – динамичен външен – нещо, уви, твърде често срещано в днешното време. Затова и първият, когато е с жена прави любов, другият – секс. Единият й подарява душата си, другият й осигурява всичко, което може да се купи с пари. Героят на Камен Иванов иска, но не може да обича по начина, който се харесва не само на героинята, но и въобще на жените –  с нежност и себеотдаване. Не може, защото в неговия свят на бизнеса, където трябва да си агресивен и безпощаден, за да успееш, а парите са измерител дали си го постигнал, се изисква друг тип нагласа – успяваш с действие, т.е. с живот, насочен навън, а интензивността на вътрешния може дори да пречи.

Пиесата е история за любовта с главна буква, за отношенията между мъжа и жената въобще, представени по красив и деликатен начин. Дори малко наивният финал, при който героинята на Албена Павлова прави рязък завой в житейския си избор, не променя това усещане.

„Тайната на един Дон Жуан“ бе представена 2 септември в Гоце Делчев, а до края на месеца ще я види публиката във Варна, Русе, Стара Загора  и Пирдоп. Наред с произведението на Красногоров, ямболският театър ще представи своя спектакъл „Опечалената фамилия“ от Бранислав Нушич в Петрич и Благоевград. На 28 септември в Ямбол пък ще гостува спектакъла на Младежкия театър „Николай Бинев“ – „Като трохи на прозореца“ на Нийл Саймън с участието на Силвия Лулчева.

                                                                                                                                                                                                Светлана Чамова

About the Author :