Инспекцията по труда с 85 проверки през първите три месеца на годината

Stoian Ivanov85 са проверките по спазване на трудовото законодателство и изискванията за здравословни и безопасни условия на труд, извършени от Дирекция „Инспекция по труда“ със седалище в Ямбол през първите три месеца на годината. Това съобщи на пресконференция днес, 27 април, директорът й инж. Стоян Иванов.

Установени са 428 нарушения, повече от половината са свързани с нарушения на трудовите правоотношения – 52,6 %. Констатирани са 3 случая , при които работникът е допуснат на работа преди да му бъде предоставена справка за заверен в НАП трудов договор. Нарушенията по здравословни и безопасни условия на труд са 203, т.е. 47,4 %, като: 134 са по организацията на дейността за осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд; 53 са по безопасност на работното оборудване и технологичните процеси, 16 са по хигиена на труда.

14 сигнала са постъпили в Инспекцията по труда през периода януари-март от работници. Те са предимно за неизплатени обезщетения към трудов договор. Обикновено сигналите се подават след като трудовият договор е вече прекратен и това прави по-трудно установяването на нарушенията, коментира инж. Стоян Иванов.

About the Author :

Leave a reply