Инициативният комитет против нелегалните имигранти в Бояново-Ямбол: „Ние сме част от България, а тя не се продава!”

РеванскиВ петък, 25 ноември, в конферентната зала на хотел „Диана палас” пресконференция дадоха трима от четиримата членове на ръководството на Гражданския инициативен комитет. Този инициативен комитет, включващ Цветан Ревански, Калоян Желязков, Ирина Георгиева и Николай Джеджев, е в основата на идеята за провеждане на местен референдум против приемането на нелегални имигранти в Бояново-Ямбол.

Председателят на инициативния комитет Цветан Ревански в началото съобщи, че ”лице от областната управа, което не иска да му казваме името, им е съобщило, че се променя решението на правителството и няма да има бежански лагер в Бояново. Ревански допълни:”Всичко си продължава, ще има референдум, трябва да покажем гражданската си позиция, че не желаем тези хора на наша земя. Трябват ни минимум 6000 подписа, започваме събирането им в неделя на митинга-концерт, който ще се проведе от 18 часа в зала „Диана”. Нужно е да се подпишат една десета от гражданите, за да се насрочи референдум в община Елхово. Законът е такъв – нямаме право да направим референдум за цялата Ямболска област, така че ще се прави подписка за всяка една от петте общини на територията на областта. Мислим да направим за всяка община листи с отделен цвят при подписките.

Ирина Георгиева, член на инициативния комитет, каза:” Митингът в неделя ще бъде един подтик към тях, един апел да са включат в нашата подписка, да изразят своето мнение, да покажат, че ние сме единни. Реално това ще бъде едно събиране на много хора, които мислят като нас. Там ние ще дадем своите, така да го кажа, указания – нещата, които ние сме предвидили занапред. Искаме нашите въпроси да бъдат достатъчно ясни и дипломатични, за да ни разберат гражданите.

На въпрос дали се страхуват, като виждат ставащото в лагера в Харманли, от инициативния комитет отговориха, че „държавата вчера, четвъртък, и днес, петък, остава неадекватна към случващото се в Харманли”.

Цветан Ревански допълни: „Глобалният проблем не е в това, че се получават такива размирици като тези в Харманли, а че тази война е по-скоро нов вид война, така наречената тиха война, с тихата подмяна на населението. Аз съм бил в София, на Лъвов мост, и съм виждал как става това, как тези хора искат да избутат всички българи от квартала. Те са твърдо решени да сторят това.”

„Референдумът става превантивен, ако се потвърди, че правителството се отказва от бежанския лагер в село Бояново. Превантивен, защото нашите политици са доказали, че не може да им се вярва. Така че след толкова много години празни приказки, вече е време да вземем нещата в наши ръце”, заявиха още от инициативния комитет.

На въпрос, според тях на какво се дължи промяната в позицията на правителството,те казаха:

„Видяха, че има ответна реакция от страна на хората. Няма да спираме действията си за провеждане на референдум, защото няма гаранции, че няма да се отметнат от спирането на решението за бежански лагер от затворен тип в Бояново”.

В крайна сметка, както и предположи „Делник”, нямаше никакво решение на правителството в оставка на Бойко Борисов за спиране на изграждането на бежански център в село Бояново, а просто думи на областния управител Димитър Иванов, че засега няма нужда от такъв център.

Борислав Ненов

About the Author :