Инициативният комитет за провеждане на местен референдум готов за протести, но чака решението на Върховния административен съд

DSC00532Готови сме с протести да отстояваме искането  на 21 000 души за провеждане на местен референдум срещу настаняване на мигранти в Ямболска област, но ще изчакаме решението на Върховния административен съд, заявиха на пресконференция членовете на Инициативния комитет за провеждане на местен референдум Цветан Ревански, Калоян Желязков и Димитър Богословов.

DSC00546Припомняме, че Ямболски административен съд прекрати двете дела за обжалване на решението на общинските съвети на Ямбол и Елхово, които отхвърлиха искането за провеждане на референдум по 4 въпроса с мотива, че те са незаконосъобразни. Съдът реши, че инициативният комитет няма право да обжалва тези решения, защото поне трима души от тях нямат регистриран постоянен адрес в съответните общини.

DSC00540На пресконференцията беше излъчен филм, който проследява хронологията на събитията около свикването на местния референдум и отговаря на въпроса кой и защо се страхува от референдума.

Тримата представители на Инициативния комитет заявиха, че трябва да отстояват правото на хората, дали подписите си, те да решават важни за общността проблеми, след като местната власт не иска да ги реши. Те припомниха, че декларациите срещу настаняването на мигранти са приети от общинските съвети след началото на протестите, но те нямат законова тежест и затова е важно хората да гласуват на местен референдум, за да бъде категорично чуто тяхното мнение, че не искат на територията на Ямболска област да има бежанци или мигранти.

DSC00544Трябва хората да бъдат по-активни, по-будни, несмирени, горди и непреклонни, каза Цветан Ревански. На пресконференцията присъстваха и поддръжници на каузата за провеждане на местен референдум, те също бяха категорични, че са готови на протести и дори на гражданско неподчинение, ако и последната съдебна инстанция не разреши провеждането на референдум.

Според инициативния кометет, ако хората, подкрепили тяхната подписка, се интересуват от бъдещето си, трябва да ги подкрепят и в протестите.

 

 

About the Author :

Leave a reply