Инициативният комитет за местен референдум внася подписите на 28 февруари

DSC02271На 28 февруари членовете на Инициативния комитет за провеждане на местен референдум за дълга ще внесат при председателя на Общински съвет мотивирано предложение заедно със събраните близо 8000 подписи на ямболски граждани, съобщи като член на комитета Катя Георгиева. Според законовите изисквания освен бланките те са задължени да предоставят подписите и на електронен носител.

Целта е след проверката на ГРАО Инициативният комитет да има 10 % признати подписи на граждани с избирателни права в Ямбол,  за да може референдумът да бъде задължителен.

След внасянето на подписите председателят на Общинския съвет е длъжен в тридневен срок да уведоми съветниците, че е постъпило такова предложение, да се съберат комисиите, като може да се поиска становище на общинска администрация.

Катя Георгиева припомни, че това е втората подписка за провеждане на местен референдум в Ямбол, и изрази надежда, че за първи път той ще бъде проведен.

Тя подчерта, че подписката не е „за” или „против” дълга, а за това хората да бъдат питани по важни проблеми на града. Тя припомни, че целта  е да се дисциплинира както настоящото, така и всяко следващо управление на Ямбол, че местна политика се прави с един редовен диалог с местната общност, нещо с което не може Ямбол да се похвали през последните 12 години.

За мен беше важна идеята на подписката, заслужаваха си часовете, които висяхме по тези шатри, защото ние говорихме с ямболските граждани и свършихме огромна част от разяснителната кампания за дълга, която беше задължение на управленския екип, коментира още Катя Георгиева. Според нея все още има ямболски граждани, които не са запознати с това решение на Общинския съвет, както и за какво ще се ползват парите от дълга, а това е неприемливо, защото заемът ще се плаща от джоба на всеки гражданин.

 

About the Author :

Leave a reply