Инициативният комитет за местен референдум отговаря на изявлението на председателя на Общински съвет – Ямбол – “Не ни занимавайте с тези неща…”

ибришимовС размах и неприкрита ярост Ибришимов -„председателят” на послушниците (общ. съветници) нанесе откровени обиди на 20 хиляди жители на Ямбол и региона  по време на сесия на ОБС, като се    опита да обезсмисли тяхната воля    за провеждане на местен референдум, както и да отреже всякаква бъдеща проява на волеизявление от наша страна!!!

Най-яркото свидетелство за това бе отвратително-низката реч на най-клекналия слуга от свитата на Славов – “председател”. Един ден вероятно неговото изказване пред местния парламент трябва да се изучава в учебниците като пример за безсъвестност.

Те, нашите избраници, си събираха причинКИ, за да не им се развали спокойното и тоталитарно вездесъщие на местно ниво.

И всичко това се изля като помия в речите на кмета, на „председателя” и на други, треперещи за постчетата си…

zala diana 2Толкова треперещи, че за пръв път в историята на ОбС Ямбол решиха да поръчат на местни адвокати – да напишат становище,  в което да се опитат да изтъкат свои размисли, защо, видиш ли, въпросите на допитването не можело да се задават по този начин. Някои от тези адвокати, са използвани за дела именно на ямболския кмет. Има ли в случая сериозен конфликт на интереси, оставяме всеки сам да прецени.

Освен въпросното становище на ямболски адвокати, поръчано и платено с нашите данъци, ИК за местен референдум предостави друго – подписано и анализирано от адвокати, сред които и доктор по право, член на САК и преподавател в Юридическия Факултет на СУ ‘’Св.Климент Охридски”. Становището беше предоставено на всички съветници, за да могат да се запознаят и с неговото съдържание и са се съобразят И с него. Там ясно пише, само кои от въпросите имат нужда от корекция, без да се загуби техният смисъл. Законът го позволява и задължава да се проведе местен референдум.

За справка от  ЗАКОНА ЗА ПРЯКО УЧАСТИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ В ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ И МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ:

1492715557 ДианаЧл.27.(2) Общинският съвет приема решение за произвеждане на местен референдум, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от една десета от гражданите с избирателни права в съответната община.

Както се вижда – в закона дори не е споменато да се обсъжда искането за провеждането на референдум! Единственото, което е указано е обявяването на неговото провеждане!

И разбира се – когато това стане,  евентуално може да се разгледат ФОРМУЛИРОВКИТЕ на въпросите и ако има нужда, да се коригира.

Подобен беше казусът и с проведения по време на президенстките избори Национален референдум. При него, след като бяха събрани нужните (една десета) подписи от гражданите на Р България, Народното събрание не си позволи да го неглежира, а насрочи референдум!

analiz1И коригира някои въпроси.

А тук нашите общински съветници и председателят им, които трябва да бъдат за пример в спазването на законите, си помислиха, че са нещо повече и са над закона.

Водачите, старейшините, законотворците в една общонст, трябва да са за пример на всички останали – по спазване на законите – и писаните, И НЕПИСАНИТЕ, по гражданско поведение, по отношение към проблемите на хората, по съпричастност, отговорност, достолепие, воля за работа на полза Гражданите. И САМО, АКО СА ТАКИВА, те имат право да са му водачи, да са съветниците му, старейшини и законотворци!

А с действията Ви, Вие дами и господата от ОбС Ямбол и кмет, с позорното отношение към стореното от нас, и най-вече към многохилядната изява на воля от техните избиратели, САМИ показахте, че НЕ СТЕ нито общински (наши), нито съветници, нито ни представлявате, нито сте си заслужили и стотинка от нашите пари.

Чухме всички – как „председателят” (и кметът) се изказаха за членовете на Инициативния комитет за Референдум, че били „некомпетентни”.

“Некомпетентни”???

analiz 2 (1)Ибришимов, Славов, становището, което беше предоставено от Вас, напълно опроверга това определение!

Ибришимов, ти и другите около теб, КАКВО НАПРАВИХТЕ С ВАШАТА КОМПЕТЕНТНОСТ?!?! Какво полезно сътворихте за този град и за хората в него?!

Освен  да се строят проекти – и то в пъти завишени цени и със съмнително качество (целта е ясна!), с изтеглени  огромни заеми, без допитване до гражданите – защото после ще бъдат връщани с ЛИХВИТЕ от ямболци и внуците им. Май обичате да залагате такива “бомби”, а след Вас – ПОТОП.

Това Компетентно и Справедливо към жителите на Ямбол ли е? Без да те знаят,  да се оказват длъжници. Защо, заради кого?

И още нещо!

Подписката, в която са се подписали близо 20 000 души от Ямбол и от региона ТИ, Ибришимов, нарече „Анкета” (?!). Щеше да бъдеш обявен за майстор на принизяването на начинанието, което беше направено и, подкрепено от хиляди хора, които искат промяна в статуквото. Но ти дори и в това НЕ СИ нито майстор, – защото да наречеш „анкета” такова дело, направено БЕЗВЪЗМЕЗДНО от хората, е поведение на безобразен и безочлив човек, които гледа само своите лични интереси, и иска безконтролно да управлява и харчи парите на данъкоплатците.

Ямбол (1)И не си мисли, че някой друг те нарича така – ТИ САМ СЕ НАРЕЧЕ ТАКА – ето ти ги думите: “няма защо да се сърди Инициативният комитет на нас, на тези които СЕ ОПИТВАМЕ да спазваме законите”. Опитвате се казваш? Явно НЕУСПЕШНО и УМИШЛЕНО не ги спазвате, щом така го формулира! Опитното ви поле кое е – Ямбол, нашият град! Опитните ви зайчета кои са – НИЕ, живеещите в нашия Ямбол!

Казахте, че хората били Подведени, и в частни разговори обсъждахте тези 3000 ямболци които бяха на протестния митинг в зала „Диана” и хихикахте тогава.

Но сега, Ибришимов,  за тези 20 000 жители на областта – трябва да си наистина безочлив ЛЪЖЕЦ и манипулатор от най-низко ниво, за да се изправиш пред хората и да им го заявиш в прав текст в очите. Дори и възклицанието „Как не те е срам?!”, не отива да ти се отправи, думата „срам” и твоето име са самоизключващи се. Срам имат само хората – ХОРАТА!

Ето още  един от бисерите на глупостта ти:

“че всеки Инициативен комитет в нашия град може да направи подобна подписка, само че с въпрос например съгласни ли сте телевизията и рекламите по радиата в област Ямбол да бъдат безплатни”.

И децата в този град знаят, че дадените за пример радиа и телевизии се издържат НЕ от нашите данъци, Ибришимов, а от частен бизнес. Който, апропо, СЪЩО ТИ (ВИ) плаща заплатите – на теб, на другите в съвета, в администрацията и на другите наместени по директорски местенца и службички.

За разлика от Вашия прескъп общински вестник (за медийния комфорт на Кмета), платен от данъкоплатците.

Ето, виждаш ли големият ти напън да бъдеш адекватен и оригинален, какви глупости роди? Напънал се слонът и родил… мишка. Така е цялата ти „реч”, с която се изтъпанчи да клеймиш инициаторите , дръзнали да кажат ИСКАМЕ и всички Граждани, подписали се под това искане.

Ето това е твоят нивел на можене – виж си другата глупост, Ибришимов:

“Така че не ни занимавайте с тези неща. Казвате, че ще инициирате още хиляди референдуми, много добре, но преди да направите първия намерете човек, който е правно просветен и  да Ви обясни що е то местен Референдум, има ли почва той в област Ямбол?!”

„Не ни занимавайте”, казваш?!

Напротив!

Ние сега започваме, Ибришимов!

И към твоите повелители да кажем съответното:

Намерете си някоя друга мишка – тази НЕ СТАВА.

А зад искането има Хора!

И това е най-истинската подкрепа.

И Нито един господар срещу тази подкрепа НЯМА сила.

Няма!!!

 

ИК за местен референдум

Цветан Ревански

Калоян Желязков

Ирина Георгиева

Димитър Богословов

About the Author :

Leave a reply