Инициативният комитет внесе 7627 подписа за провеждане на местен референдум

2Инициативният комитет внесе на 28 февруари в Общински съвет 7627 подписа за провеждане на местен референдум с въпрос „Против ли сте община Ямбол да тегли дългосрочен дълг в размер до 9 млн. евро, който ще се изплаща до 2030 г. от собствени общински приходи”. Реално подписалите се са 9051, но от една част от тях имат непълноти в имената, в адресите или в ЕГН-то и затова са отпаднали.

5Председателят на Инициативният комитет Красимир Стойчев благодари на всички граждани, които са с включили в тази подписка и на доброволците, които устояха на лошото време и събраха необходимите подписи.

Благодарим на ямболските граждани, които подкрепиха подписката за местен референдум, това е една победа на гражданското общество, една победа на демокрацията, която е дефицит в Ямбол през последните години, коментира на пресконференция преди предаването на подписите Катя Георгиева като член на Инициативния комитет. Тя разясни, че не повече от 7-8 % от гражданите, които са се подписали, са били запознати с намерението на общината да поеме дълг от 9 млн. евро и на практика те са извършили една сериозна разяснителна кампания.

DSC02648„Ние вярваме, че една публична политика, каквато е тегленето на този заем и реализирането на обекти с него, се прави от всички. Тя не може да се прави само от тези, които са на власт, а се прави в диалог с местната общност, с всички заинтересовани страни”, каза още Катя Георгиева и допълни, че управлението на ГЕРБ през последните 12 години демонстрира една много сериозна арогантност към ямболските граждани и към общинските съветници в този общински съвет. Гражданите не знаят какво планира да направи общинската администрация, а общинските съветници боравят с неточна и непълна информация, когато гласуват решения.

DSC02652„Ние не желаем такива решения да се взимат само от управлението, считаме, че такъв дългосрочен финансов ангажимент, който ще се изплаща от джоба на всички ямболски граждани, трябва да се поеме след провеждане на местен референдум”, каза още тя. Аргументите й бяха, че трикратно ще се увеличи сумата за погасяване на заеми, а Ямбол е единственият областен град, чието население е намаляло през последните 10 г. и всяко следващо управление на Ямбол ще бъде с блокирана капиталова активност. „Не сме против подобряване инфраструктурата на града, не сме против добри инвестиционни проекти, но за пореден път подчертаваме, че това трябва да се случва с един разумен подход и най-вече в диалог с ямболските граждани”, допълни още Катя Георгиева и обясни, че тяхната инициатива е била покана за зрялост към ямболските граждани, да бъдат по-взискателни и по-питащи към местните управници.

1След предаването на подписите в Общински съвет Росица Бакалова от Инициативния комитет сподели, че очакванията им са до две седмици да приключи проверката на ГРАО, а най-разумното е да се насрочи референдумът с изборите за депутати за Европейски парламент, за да бъдат минимизирани разходите за общината.

Ден по-рано пред журналисти кметът Георги Славов заяви: „Подписката подлежи на много сериозна проверка, ще трябва всеки един, подписал се, да бъде проверен по неговите данни и ако се окаже, че има необходимия брой гласове, тогава този въпрос с тази подписка ще бъде гледан в Общински съвет. Ако Общинският съвет прецени, че трябва да има, ще има, ако прецени, че не трябва да има, няма да има.

3Крайната дума има не кметът, крайната дума има Общинският съвет за това дали въпросите са законосъобразни, дали е целесъобразно и всичко останало, както е разписано по закон. Аз там не мога да се бъркам, кметът е отделна институция от Общинския съвет”.

По повод на това Катя Георгиева каза: „Предполагаме, че в Общински съвет ще има атака към въпроса, но за целесъобразност никъде не се споменава. Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление е категоричен – събрали ли са се подписи на 10 % от гражданите с избирателни права, референдумът е задължителен. Т. е. гражданите казват, кметът е избран от гражданите и каквото кажат те, това ще става. Ние считаме, че въпросът е законосъобразен и всеки опит да бъде внушено нещо друго, показва изключителна слабост и гражданите, които се подписаха и участваха в този диалог през трите месеца на събиране на подписите, няма да простят на този екип една подобна стъпка”.

4От Инициативния комитет заявиха още, че те са положили изключителни грижи и са били много отговорни за запазване на имената и личните данни на хората в тази подписка, и ако оттук нататък има изтичане на информация за гражданите, които са се подписали, това ще бъде със съдействието на общинската администрация.

About the Author :

Leave a reply