Инициативният комитет внесе в общинските съвети събраните подписи за провеждане на местен референдум

DSC04707Инициативният комитет за провеждане на местен референдум срещу настаняването на мигранти в региона внесе днес – 23 февруари, събраните подписи в петте общини на област Ямбол. Зад каузата застават общо 19 000 граждани на областта, които са се подписали, но по предварителна преценка валидните подписи са над 16 000. Тъй като референдумите ще трябва да се проведат поотделно в общините в региона, затова и подписите бяха внесени в общинските съвети на петте общини.

DSC04713Внасянето на подписи започна от община Ямбол. Десетки поддръжници на идеята дойдоха пред сградата на общината да подкрепят членовете на инициативния комитет. Но да влезе в община Ямбол не е толкова лесно. Охраната спря младите хора и ги попита дали имат разрешение да влязат в общината. Те им обясниха, че искат да отидат до Общински съвет да внесат подписите, но въпреки това според охраната за тази цел отново им е нужно разрешение, затова спешно беше извикат секретарят на общината Антон Кабрански, който да разреши на едни граждани да упряжнят правото им, дадено от закона да внесат документи в Общински съвет.

DSC04714Инициативният комитет – Калоян Желязков, Цветан Ревански, Ирина Георгиева и Димитър Богословов, предадоха около 10 500 подписа в канцеларията на Общински съвет – Ямбол и получиха входящ номер. Самият председател на Общински съвет – Ямбол не беше в общината, защото той е на 4-часов работен ден.

DSC04715Според организаторите събраните подписи са достатъчни (т. е. една десета от гражданите с избирателни права, които имат постоянен адрес на територията на съответната община към момента на вписване на предложението в регистъра), защото според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и в местното самоуправление Общинският съвет приема решение за произвеждане на местен референдум, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от една десета от гражданите с избирателни права в съответната община. Според изискването на закона подписката беше внесена и в електронен вид, в който се съдържат данните на гражданите, които са се подписали, в която са вписани в подписката.

DSC04724Тепърва ще се установява кой и как трябва да направи вписването на подписката в регистъра, защото това е първото предложение за провеждане на местен референдум в Ямбол.

След Ямболския общински съвет, четиримата от инициативния комитет внесоха подписите и в общинските съвети на общините „Тунджа”, Елхово, Стралджа и Болярово.

DSC04726По закон председателят на общинския съвет трябва да изпрати подписката в н електронен вид на териториалното звено на Главна дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване” към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което извършва незабавно служебна проверка. Когато се установи наличието на необходимия брой подписи, проверката се преустановява и се изготвя протокол, който се изпраща на председателя на общинския съвет. В случаи на установени нередности в подписката председателят на общинския съвет трябва да уведоми  инициативния комитет и определя едномесечен срок за тяхното отстраняване.

Едва след това подписката ще бъде обсъдена от общинския съвет.

DSC04731 DSC04733 DSC04734 DSC04737 DSC04740

About the Author :

Leave a reply