Инж.Николай Георгиев, управител на фирма „АВС инженеринг”: Най-ниската цена е куп от строителни компромиси

Николай 888-Г-н Георгиев, почти всички мислят, че панелните жилища тръгват от Съветския съюз. Срещнах публикации, в които има други данни, според тях „панелките” имат за родина Франция.   Кое е вярното?

-Прав сте, най-напред, това е през трийсетте години на миналия век, големи панелни жилищни блокове се строят във Франция. Били са нужни там, защото това е период, белязан от крупни индустриални обекти. И за тяхното построяване са нужни много строителни работници, така се стига до панелните жилища.  Във Франция те са играли ролята на работнически общежития, но голямата им разпространение наистина е по времето на СССР.

-Един милиард лева е предвиден от правителството на Бойко Борисов за санирането. Това много пари ли са?

-Те са и много, и малко. С  този 1 милиард лева няма да може да се приключи санирането нацяло. Но все пак е една голяма част от този финансов недоимък , който има сега в нашата сфера, строителството.  1 милиард, като цифра погледнато, са много пари, ала те са една десета от това, което  е нужно да бъдат санирани всички сгради от този тип в България.

-Вие сте собственик на голяма ямболска строителна фирма, имате зад гърба си десетки построени обекти. От тази камбанария, какво трябва да знаят фирмите, които ще участват в санирането. И какво гражданите?

-Да, искам да  дам няколко практични съвета към гражданите, към Сдруженията, които ще се използват от възможността да санират жилищата си безплатно. И към строителите, които ще кандидатстват за това саниране. Този процес е разделен на две. Първата част от него е търг за енергиен и технически одит на блоковете.  Енергийният одит е в това колко каменна вата или стиропор да се сложат . Под енергиен одит и енергийно саниране не бива да се разглеждат само фасадите. Много важна част са покривите. Най-напред ще се започне със санирането на покривите. Почти на 99 процента от блоковете покривите им текат. Там ще се направи нова, надявам се, модерна, топлоизолация. Има много нови методи – можем да забравим старите, при които се топеше  асфалт.  Това отдавна е отречено, вече не се работи така.  Работи се с битомни  мушами или с ПВС , няма смисъл да изброявам всички възможности, хората не са длъжни да разбират от тези неща. От покривите се губи 50 процента от топлината, от енергията на едно жилище. Около 30 процента, доста по-малко, се губи от фасадите на апартаментите. Така че гражданите на Ямбол не само ще получат добре изолирани жилища, те ще получат и жилища, в които няма да тече. Защото какво от това, че по време на студ, на дъжд, си сложил хубав балтон, щом главата ти е  без шапка? Тялото ти пак ще се намокри, и на другия ден ще настинеш, нали? Така че хората трябва да разглеждат жилищата си като един човешки организъм.

-Бихте ли могли да кажете един блок, който се състои от шест входа, например, за колко време ще бъде саниран? Защото има хора с болни близки, с малки деца, които се притесняват, че санирането ще продължи твърде дълго, и при тяхното положение нещата ще са много сложни…

-Не бива да се притесняват. Ако всичко се планира и се започне навреме , няма никакъв проблем това да се извърши бързо. Още повече, че в нашия град, например, масовият случай е с блокове от 120 апартамента. Според начина, по който ще бъдат санирани, някои ще бъдат по-скъпи , но санирането на едно жилище ще струва между 5 и 10 000 лв. Ако вземем един среден вариант, това ще са около 7-8 000 лв. Стотина апартамента  е един блок, това са около 800 000 лв. Не е едно и също, разбира се, дали ще санираш блок от 100 апартамента  или от 36. Естествено,  че при първия случай фирмата-изпълнител ще трябва да има повече ресурс. Повече скелета и ред други неща. Имайте предвид, че щом почне санирането, а то ще почне, ще  има недостиг на работна ръка.  Убеден съм в това.

-Дай Боже, това да е проблемът.

– Да, така е. Как ще протече санирането – идва фирмата , и след като ви смени прозорците, в този апартамент няма да влизат повече строители. Дори да се случи лош вариант, да речем месец ноември, пак не е невъзможно да се санира. Но по принцип в края на ноември времето става лошо. Вие обаче имате сменени прозорци. А и най-важното е да е направен покривът, преди това. Така че строителите, които добре си организират работата, ще почнат с прозорците и покривите. Това дали е сложен стиропорът на целия блок или на половиния блок, не е толкова важно. Като се стопли времето, с това ще се продължи. Има едно скеле, което ще си стои, вътре обаче строителите вече няма да имат работа.

-А какво е важно да знаят тези фирми, които ще извършват санирането?

-Критерият, който бе одобрен от правителството, е да се търси икономически най-изгодната цена. Това не означава най-ниската цена, това трябва да се разбере от гражданите. И призовавам гражданите, Сдруженията, да не търсят най-ниската цена.

-Сдруженията ще имат ли думата при определянето на цената на фирмата-изпълнител. Договорът с тях сключва кметът на общината?…

– Това е процес, най-напред са Сдруженията, после търговете за изпълнител. Сдруженията имат право да изказват мнение относно цената, която се предлага. Така че с тяхното мнение трябва да се съобразяват тези, които ще подписват договорите. Но пак казвам – не трябва да се търси най-ниската цена. Най-ниската цена е куп от компромиси. Първо – строителите, които ще правят това саниране, трябва да знаят, че задължително трябва да се направи проект за организация на охрана на обектите. Представете си един блок , няма значение дали в него има 36 или 136 апартамента, който е заскелен изцяло. Това е рай за крадците. Рай. Те могат да се качат чак на осмия етаж. Тоест, този блок като се заскели, строителят трябва да вземе мерки за охраната на  жилищата. Денонощна охрана на обекта ще е нужна. Като се сложи, първо, скелето, трябва да му се сложат предпазни мрежи. До максимална степен трябва да се ограничи достъпът не недобрежателни лица, които могат да се качват по терасите.  Това става само чрез физическа охрана. А това струва пари, този факт не бива да се подценява.  Второ, сто процента ще бъде направен проект за оползотворяване на строителните отпадъци. Тези отпадъци, строителят трябва да ги калкулира, че ще ги хвърля някъде. А това хвърляне струва пари. Сега сумата за изхвърляне на строителни отпадъци е 23 лева на кубик това беше за миналата година, сега е 35 лв. Трябва строителите да се съобразят с тия неща. Второ, там може да се сложи стиропор с плътност, например, 15 килограма на кубик, може и за 10 кг на кубик. Каменната вата не трябва да е по-малко от 8 см, това хората трябва да го запомнят. По-малко от 8 см е все едно, че нищо не се е направило.

-Преди време ми казахте, че имате резерви относно санирането, което извършват така наречените алпинисти?

-Не съм имал предвид, че извършеното от тях саниране е некачествено. Но има случаи , в които човек от трети етаж иска да санира. Този от другия етаж не желае. Естествено, че е много по-лесно това да стане като от покрива се спуснат алпинисти. По тази програма обаче няма да бъде допуснато саниране по алпинисткия способ. Това не означава , че алпинистите няма да имат работа. Напротив, те са добре дошли. Те имат достатъчно опит в санирането, и мисля, че този опит е добър. Те са добре дошли в строителните фирми, но този път ще санират от скеле. Защото когато санираш ог въже, ти пробиваш дупки, за да сложиш дюбелите, но стенат отсреща е от бетон. А на всяко действие, разбира се, има противодействие, а ти въздействаш на този бетон единствено с част от своето тяло. Ти нямаш физическата опора. Не можеш да направиш нужната дълбочина на дупката -7-8 см, за да може този дюбел да хване здраво.  Това имах предвид, това са моите резерви към алпинисткото саниране. Затова голяма част от подобно саниране е като хвърчила. И в Ямбол има такива примери – на некачествено топлоизолиране. Така че всички са добре дошли, но ще се работи от скеле, за да стане здраво, да стане както трябва.

Интервю на: Борислав Ненов

About the Author :