Имунизационният обхват в област Ямбол е 97 % и е над средния за страната

1111Ямбол, 26.04.2018 г.

Имунизационния обхват в Ямболска област е 97 процента, което е 5 пункта над средния за страната, съобщи днес на пресконференция д-р Лиляна Генчева, директор на РЗИ-Ямбол. Поводът за пресконференцията беше, че 10-та поредна година България участва в Европейската имунизационна седмица от 23 до 29 април 2018 г. При реимунизациите обхватът в Ямболско е 90 процента. Трудно се обхващат за реимунизации възрастните за тетанус и дифтерия. По-ниският обхват в този случай е заради хората в активната възраст – 35-55-годишните, които не живеят в града, но продължават да са в пациентските листи на джипитата и фигурират като неимунизирани. Отказите от имунизиране в Ямболско са единични случаи в сравнение с Варна и София, например, където ситуацията е различна. Добрите резултати тук са благодарение на личните лекари, “които извършват неистов труд за обхващане на пациентите в тяхната листа и изключително много благодарим на здравните медиатори, които ни помагат, както и на НПО-та”, бяха категорични от РЗИ-Ямбол.

Световната здравна организация е избрала за тема на Европейската имунизационна седмица: “Защитени заедно, ваксините работят”. Мероприятията са свързани с популяризиране на ползите от ваксините като целта е да се повиши имунизационния обхват чрез разширяване на информираността на родители, здравни работници и медии, както и да се разясни значимостта на имунизациите. Отбелязана е тревожната тенденция през последните години, че все повече хора изпитват съмнения от необходимостта от ваксините и прилагането им, както и от тяхната безопасност. Имунизационният обхват в България все още е достатъчно широк, за да ни запази от сериозни епидемии, но тенденцията е към неговото намаляване, алармираха здравните специалисти.

През 2017 г. по плана за имунизация на област Ямбол на имунизация са подлежали 8 507 човека, а са обхванати 8 303 или имунизационният обхват е 97,60 процента, което е много добро постижение, отбелязаха от РЗИ-Ямбол. През предходната 2016 г. обхватът е бил 94 процента, т.е. има увеличение от почти 3 пункта. На реимунизации са подлежали 16 хиляди лица, а са обхванати 15 хиляди. В този случай имунизационният обхват е 90 процента, почти без промяна е спрямо предходната 2016 г. Необхванатите поради медицински противопоказания, откази и други са 1 799 човека. Те са с 407 по-малко от 2016 г. Най-много от необхванатите са по т. нар. “други причини” – миграция, напуснали страната, неявили се, здравно неосигурени лица, изгубили права.  След това са необхванатите поради медицински противопоказания, които могат да са временни и трайни. Поради отказ не са имунизирани 19 деца с ненаправени 52 имунизации, родители им са санкционирани.

Основен проблем за повечето лични лекари, които имат неимунизирани деца, са неявяващите се за имунизация лица, поради смяна на местожителството, без да е сменен и личният лекар. Не се съобщават и всички откази от имунизация, тъй като те подлежат на санкции.

През 2017 г. РЗИ-Ямбол е санкционирала 16 родители, които са отказали имунизации на децата си. За 2018 г. до момента е съставен един акт на родител, отказал реимунизация на двете си деца и един на личен лекар, чиято пациентска листа е с много нисък имунизационен обхват.

През миналата година има само една съобщена нежелана реакция след имунизация, която е протекла леко, без хоспитализация, настъпило е пълно оздравяване.

Светлана Чамова

About the Author :