Импровизирано телевизионно студио „Ромале“ в ОУ „Ст. Караджа“

DSCN6590-Учениците от ОУ “Ст. Караджа“ с. Стефан Караджово живеят в разбирателство, уважават и споделят традициите си. След като в училището бяха организирани тържества за Коледа, Банго Васил и Великден, ученици, учители и родители празнуваха и международният ден на ромите – 8 април. Тържеството е част от дейностите по проект „Заедно да учим и творим“ на Общинското училищно настоятелство.

В импровизирано телевизионно студио „Ромале“ учениците от начален етап на обучение представиха интересни факти за живота и произхода на ромите, бита, традициите, обичаите, празниците им. Присъстващите научиха, че на 8 април 1971 г. в Лондон   се   провежда Първият ромски конгрес. Целта му е да се обединят  и  систематизират усилията  на  международното ромско  движение,    както    и    да    се  привлече  вниманието  на    световната  общественост  върху  проблемите  на  общността.  На  срещата са  приети  общи  ромски химн и знаме. DSCN6584Химнът е песента  „Джелем,  джелем“  на  Жарко  Йованович  от  1969  г.  Знамето изобразява  синьото  небе, зелената земя и червеното колело на постоянното  движение с 16 спици. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало “чакра”. То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път, който са извървели от Индия до Европа. Тогава е  избрана  и  датата 8   април    за    Световен  ден  на  ромите –  ден,  в    който    да    почитаме  паметта  на загиналите и да  си  спомняме  за  жестокия геноцид, който не трябва да се повтаря никога.

Бахтало! Така се поздравяват ромите на празник. Тези думи звучаха и в „студиото“. „Репортерите“ разказваха за  ромите, допринесли към културата, музиката и изкуството на общностите на нашия континент. Звучаха песни на Софи Маринова, Есма Реджепова, Рада, рецитираха стихове за роми, написани от роми.

DSCN6597-Момичетата от ателие „Пъстро колело“ демонстрираха красотата на ромския танц.

Стилният сценарий за тържеството беше изготвен от Красимира Николова, ръководител на клуб „Детска творилница“ и предостави възможност на децата от ромски произход  да покажат богатството на ромските песни и танци и да реализират, посредством възможностите си, своите  умения и таланти.

С отбелязването на празника беше затвърдена традицията за ежегодно отпразнуване на Международния ден на ромите като символ на етническа толерантност в ОУ “Ст. Караджа“.

DSCN6595

About the Author :

Leave a reply