Имитация на грижи

Borko_poslВицепремиерът Калфин казва понякога и верни неща. Този път има – за нежеланието на младите да работят. Около 24 % от младежите до 29 г. не се занимават с нищо, това са факти, които тия дни изнесе Калфин.

Проблемът, вън от съмнение е, съществува. И е изключително тежка диагноза. Няма да поучавам така наречените „млади”, въпреки че на 26-28 не ми се връзва още да не са почнали работа, и да чакат да станат съдружници на Бил Гейтс. Или да повторят съдбата на дърводелеца Харисън Форд, стигнал до звезда в Холивуд.Тук продължава да се имитира заплащане на човешкия труд. Този труд е последното, което интересува работодателите. Според тях, работниците нямат нужда нито от пари, нито от квалификация, най-често това виждаме.

У дома мизерията на труда много често се крие от децата. Купуват се смартфони чрез заеми, правят се скъпи рокли за бала, пак чрез подобна операция.Това вече са глупави неща от страна на родителите. Има обаче и за тях обяснение – мнозина работят от 30-40 г., а нямат почти нищо в банковата си сметка. Скоро немалко от тях  няма да имат и жилища – ипотекирани са.

Работещи бедни, искащи да играят, поне за малко, с изумително богатите. За хора, които няма как законно да натрупат толкова пари – та тук няма икономика.

И е едно да се говорят мъдрости от управниците, друго – да се действа истински.

Второто липсва…

Борислав Ненов

About the Author :