Има президент – няма президент във ФК „Тунджа 1915”

FK_TundjaНещата във футболен клуб „Тунджа 1915” продължават да са наникъде. Твърди се, че президентът на клуба Илия Илиев е подал оставката си пред Управителния съвет, но няма данни този орган да е предприел нещо. А до 25 юли трябва да се подаде в Зоналния съвет-Пловдив заявка за участие в шампионата на Югоизточната „В” група.

Според Устава на ФК „Тунджа 1915” е ясно какво трябва да се направи – свикване на Общо събрание и избор на нов президент. Всъщност, нещата не само с участието на футболния ни клуб в новото първенство на „В” група са оплетени, а и управлението на „Тунджа 1915”. Не се е чуло там да са провеждани годишни Общи събрания, какво правят членовете на Управителния съвет е пълна мъгла, а ако не правят нищо, пак Общото събрание трябва да си каже думата.

В ямболския футбол обаче през годините се въведе практиката президентите да вършат каквото им хрумне. Хора от Общото събрание твърдят, че няма действия от страна на Контролната комисия, няма ежегоден анализ за представянето в спортен план. Няма и отчет за изразходваните през сезона пари. А годишни общи събрания е задължително да има. Членове на Общото събрание обаче казаха пред „Делник”, че подобни работи са непознати в практиката на клуба.

Ако малко върнем лентата, достатъчно е да си припомним как от Георги Зафиров през лятото на 2009 г. се роди поредният президент на ФК „Тунджа 1915”.  По онова време треньорът Добри Добрев безуспешно обикаляше община Ямбол, опитвайки да получи „аудиенция” от кмета.

Нищо не се получаваше – кметът постоянно бе зает. Не и за Зафиров обаче, който тогава бе общински съветник и даваше гласовете на своите хора за ГЕРБ и кмета на сесиите. Така че крупният бизнесмен влезе в покоите на кмета и после ФК „Тунджа 1915” получи 40 000 лева.  Не е голяма сума, но не е и малка. И ако президентът и членовете на УС добавят по 10-15 хиляди лева, става добър бюджет за аматьорската трета дивизия.

Краят на сезон 2009-2010 г. завари ямболският тим на предпоследното място в Югоизточната „В” група с конфузната голова разлика от 20:105. И тимът не изпадна, само поради това, че „Хасково” прекрати участието си в шампионата преди началото на пролетния полусезон. Това постигна като футболен деятел Георги Зафиров.

После от ден до пладне начело на клуба бе Йордан Трендафилов, на който бързо му стана ясно, че не е достатъчно само да искаш да си президент на футболен клуб. Тогава дойде ерата на Жельо Петков. Той изобщо не фигурираше в ръководството на „Тунджа 1915”, ала от него идваха парите – 200 000 лв., според официалната информация.

И ямболският отбор бе на стъпка от влизането в професионалния футбол. Носят се легенди какво е ставало в последните три кръга, в крайна сметка „Раковски” финишира като първенец. Тежка работа е да си футболен президент- питайте Динко Чалъков, Кондьо Кондев, Пламен Николов, Евгени Андонов… Те бяха на този пост и знаят много добре колко е сложно да осигуриш достатъчно пари.

Илия Илиев, настоящият президент, казва, че е подал оставка. Общо събрание обаче не е свиквано. От община Ямбол искат да видят черно на бяло решенията на ръководните органи. А има проблеми с тези документи…

И се отива към пропускане на срока за заявка за участие в новото първенство.

И към отпадане и ритане в „селската” група…

Борислав Ненов

About the Author :