Имаше ли чума по овцете и козите или не, оказва се не знаят и университетските преподаватели

IMG_4649-ABVПартия АБВ е за възстановяване на самостоятелния статут на Националната ветеринарно-медицинска служба като орган извън Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), обявиха на пресконференция в Ямбол днес,29 октомври 2918 г., доц. Христо Михайлов – зам.-председател на ПП АБВ и член на изпълнителното бюро на партията и проф. Михни Люцканов – член на изпълнителното бюро на АБВ и председател на областния съвет на АБВ в Стара Загора, декан на Ветеринарно-медицинския факултет в Тракийския университет. Тази позиция е в тясна връзка с несъгласие с действията и бездействията на БАБХ по отношение на мерките срещу заболяванията африканска чума по свинете и чума по дребните преживни животни. В БАБХ общата администрация доминира над специалистите, това са все политически назначени служители, заяви доц. Михайлов.

IMG_4653Не мога да отговоря на въпроса имаше ли или не чума по дребните преживни животни в Ямболско и Бургаско, поради това, че някой в държавата спестява част от информацията, не казва до край нещата, заяви проф. Люцканов, който е и университетски преподавател по заразни болести по животните. Да, установено е, че са изпратени проби за изследване, има положителни резултати от лабораторията в Монпелие, но оттук нататък следват въпросите. А те са: защо никой не видя животни с инфекция; дали бяха унищожени преди да бъде дадена публичност на проблема; никъде не е видяна неоспорима клиника на чума по овцете. Защо се пропусна извършването на диагностични аутопсии, само в Стара Загора и София има специалисти, които да ги извършат, а молба до Тракийския университет за това не е получавана, заяви специалистът. Ако имаше съмнителни трупове, трябваше да се извикат най-добрите патолози, казва той. Много такива неща, най-вече липсата на обективна информация, провокира обществото към недоволство. БАБХ позволи да се раздуха един проблем без достатъчна информираност на обществото и голяма част от ветеринарните специалисти не са убедени, че имаше чума, заяви проф. Люцканов. Той подчерта много лошата координация между областните структури на БАБХ и практикуващите на терен ветеринарни лекари – почти разрушени връзки, няма кой да подготви ветеринарните лекари на терен; ниското ниво на компетенция по отношение на това непознато досега у нас заболяване, както и степента на готовност на диагностичните екипи. Ходи се на курсове за по няколко часа, което е абсолютно недостатъчно. Преди 5 години в България е имало само един човек, виждал болестта чума по дребните преживни животни – Никул Милев, който вече е и покойник. След това никой не е подготвян в това отношение, макар че заболяването разширява ареала си през последните 15 години.

Преди това и при шапа в Странджа, и при болестта модуларен дерматит имаше хаотичност в действията на БАБХ при наличието на информационно затъмнение, заявиха специалистите.

Хаотични, неразумни, неправилни, заплашващи цялото свиневъдство в България  -така доц. Михайлов определи действията на БАБХ по отношение на друго опасно заболяване – африканската чума по свинете в Северна и Северозападна България. Той даде конкретни примери. Преди дни в района на Кайнарджа, Силистренско, където има две положителни проби, са изпратени необучени горски и ловци да обхождат района в търсене на умрели диви свине. Ако дрехи или обувки на тези хора се докоснат до вируса, той ще бъде разпространен в градчетата и селата им, беше категоричен специалистът. Втори пример – ловците са карани да пълнят в чували страничните животински отпадъци по време на лов и със спедиторска фирма да ги транспортират до инсинератор или екарисаж. Ако се намери спедиторска фирма, която да се съгласи да ги транспортира, така вирусът ще се разпрати из цяла България. Заради подобни хаотични и неразумни действия на БАБХ от партия АБВ са поискали оставката на шефа на агенцията.

Що се отнася до протеста на майките на деца с увреждания, партия АБВ го подкрепя, не се е включила единствено, за да не го политизира. Партията е за оставката на Валери Симеонов като вицепремиер, който насажда ксенофобски език, език на омразата. В същото време тя не е за предсрочни избори. Държавата се намира в критично състояние, заради недоверието в институциите, заявяват от АБВ.

 

About the Author :