Илия Михайлов даде още един талант на „Левски”

2015.03.08-Казанлък-дев.старша-11Известният ямболски треньор по волейбол Илия Михайлов трябваше да се раздели с още три от основните си волейболистки. Към „Левски” пое поредната негова възпитаничка, този път това е 17-годишната Деница Димитрова, която ще играе с екипа на „сините” вероятно най-напред в девическата формация.

„Левски” е стара „дестинация” за млади волейболни таланти от „Тунджа”. От няколко години там водеща фигура е Нася Димитрова, която е и капитан на гранда от столицата. Родената в село Тенево чаровна дама направи силен сезон през 2015 година в Азербайджан, ала в крайна сметка явно нещо там не и пасна, и тя се върна в редиците на „Левски”. Нася стана част от „сините” още на 16 години, изборът на треньорския щаб на столичния тим се оказа добро попадение и тя стигна и до националния женски отбор. Димитрова игра и на големи първенства, но като цяло женският ни волейбол е далеч от класата на мъжкия, който, уви, вече също дава фира. Според Михайлов, престоят на Нася в България е временен, тя чакала подходяща оферта, за да замине отново зад граница.

Второто момиче, с което ямболският треньор Илия Михайлов наскоро се раздели, е центърът Деница Пеева, която замина със семейството си да живее в Германия. На тази етап треньорът не знае дали Пеева ще продължи с волейбола в страната на Хелмут Кол, но със сигурност без нея „Тунджа” става по-лесен за съперниците.

Тази седмица ямболската формация ще участва във втория кръг от зоналното първенство в Казанлък за девойки старша възраст. „Всъщност почти всичките ми състезателки сега са по-малки, но нямам особен избор и ще ги пусна на терена”, каза за „Делник” доайенът на треньорската волейболна професия в града ни.

Илия Михайлов даде старт в кариерата и на Росица Янева преди повече от 10 години. Само че Янева тогава тръгна от Ямбол за ЦСКА, а след два-три сезона нападателката игра в няколко от силните първенства в Европа, бе за известно време и националка. Преди две години, след сезони в Италия, Полша, Румъния, Росица Янева реши да сложи точка на кариерата си и мина под венчило в България. През лятото можеше да се види, елегантна, както винаги, по улица „Търговска”, заета вече с грижи около детето си.

Има и още една перла в колекцията на треньора на ВК „Тунджа”. Това е Кристина Петрова,  т два сезона състезателка на „Левски”. До скоро тя играеше като посрещач, сега в столичния клуб са почнали да я използват и като либеро, тъй като въпреки високия й ръст, тя е много атлетична и може да вади и отчаяни топки.

За Илия Михайлов остава традицията – да бъде в мръсната зала на градския ни стадион, която чака ремонт от много-много време. Таванът на залата е нисък за волейболната игра и всяка силно забита топка се връща от тавана. Когато през зимата тук идват за турнири „Розова долина”, „Марица”/Пловдив/, „Хебър”/Пазарджик/, „Арда” или „Яворов”/Чирпан/ треньорите им са доста озадачени от условията за двубоите.

Община Ямбол дава едва 3000 лева за издръжката на волейболния клуб, за да съществува той все пак що годе прилично, пари дава собственикът на фирма „Демакс” Петър Кънев. Така девойките имат и хубави екипи, и дори правят понякога подготовка в хотели край морето.

За да се върнат сетне отново в реалността – в неприветливата, мръсна зала на стадиона.

Борислав Ненов

About the Author :