Илияна Йотова: Сигурността и тежката битка с бедността са наши приоритети

DSC02225Сигурността и тежката битка с бедността в България са ключовите думи в кандидатпрезидентската ни кампания. Ние носим надеждата и очакванията на хората за промяна. Това заяви в Ямбол Илияна Йотова, кандидат за вицепрезидент,издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП. На 24 октомври тя посети последователно Болярово, Елхово, Стралджа и Ямбол, разговаря с хората пред препълнени зали. Срещна се и с кмета на община Тунджа. Придружаваха я депутатите Атанас Мерджанов и Кирчо Карагьозов, областното и общинско ръководство на БСП.

DSC02231„С ген. Румен Радев ще бъдем различни от онова, което виждахте през последните 5 години, защото през това време ние президент нямахме. Това е провал не само на личността на Плевнелиев, това е провал на ПП ГЕРБ в президентството“, категорична бе Йотова. Тя заяви, че заедно с ген. Радев ще търсят друг тип политика – не просто на национален консенсус, а на национално единодействие.

DSC02235Съвсем резонно, Илияна Йотова говори подробно по мигрантския проблем. Лагерът за 500 бежанци от затворен тип, който предстои да се появи в елховскотосело Бояново, тя оприличи с нагряването на развалена тенджера под налягане – в един моментнеминуемо ще избухне. Не това е решението на проблема според кандидата за вицепрезидент, защото 90 процента от мигрантите са тук по икономически причини, не са бежанци. Те нямат никакво право да останат у нас, тъй като са нарушители на границата. Трябва да бъдат съдени по бързото производство и връщани обратно, а не заселвани тук, категорична бе Йотова. Истинските бежанци са само гражданите на Сирия и Еритрея, където се водят военни действия. Максимално укрепване на границите; разбиване на каналджийските и трафикантски мрежи е това, зад което застават ген. Радев и Йотова.

DSC02240Европа направи голяма грешка с политиката на „отворена врата“, категорична бе евродепутатката и прогнозата й е, че Шенгенска Европа ще се изолира. „За мен е необяснимо защо българското правителство е толкова пасивно пред Европа, съгласява се с всичко, което предлага Европейската комисия“, заяви Илияна Йотова.

Ние сме за коренна промяна на отношенията ни с Русия, категорична бе гостенката. „Имаме желание за нови съвместни икономически проекти. Абсолютно сме убедени, че в днешния свят на войни и конфликти, на тероризъм, без руската държава не можем да се справим.“

DSC02250На срещата си с ямболци тя коментира невероятната обида в изказване на турския президент Ердоган към България – че Кърджали, Скопие, Одрин и провинциите в Сирия според него са едно и също нещо. „И няма нито глас, нито стон реакция от българското правителство. Как е възможна такава зависимост, какъв е залогът за това?“, попита Илияна Йотова. Министър-председателят Борисов е единственият политик в Европа, обявил се за отпадане на визите за турски граждани. Ген. Радев и Йотова са за друга, за европейската политика по този въпрос – докато не получим гаранции за сигурността на документите, които се издават и хората, на които се предоставят, това да не се случва. Коментирано бе и поругаването на паметника на Каймакчалан: „Не можем да допуснем съседна Македония да поругава войнишките паметници- това е нашата история и чест.“

DSC02258Що се отнася до другия приоритет на двойката Радев – Йотова – борбата с бедността, тя сподели, че ако преди години нищетата бе запазена марка за Северозапада, през последните години тази болест разяжда и други части на страната, особено пограничните. В Европа сме с най-много работещи бедни и следствие от това е тежката демографската криза – топим се и изчезваме.Президентската институция трябва да намери нужния диалог и национално единение между всички институции, за да се изработят решения за преодоляване на тези проблеми.

DSCN4250Илияна Йотова характеризира Румен Радев като човек на честта, силен характер, добре образован и подготвен – затова той ще се справи със сложните проблеми, които стоят пред президентската институция.

Хората питаха кандидатът за вицепрезидент дали е за нова конституция. Тя отговори категорично „не“ – в основния ни закон трябва да се промени само онова, което пречи в развитието на България. Имаше въпроси за състоянието на армията и чуждите военни бази.

И тъй като посещението на г-жа Йотова по щастлива случайност съвпадна с рождения й ден, освен многобройните букети, в края на срещата тя получи и подарък – картина от Общинския съвет на БСП-Ямбол.

№ 13 в интегралната бюлетина

Купуването и продаването на гласове е престъпление. 

DSCN4256 DSCN4258DSC02265 DSC02268 DSC02270 DSC02276 DSC02286 DSCN4281DSC02311 DSC02318

About the Author :

2 Comments to “Илияна Йотова: Сигурността и тежката битка с бедността са наши приоритети”
  • анКа
    October 25, 2016 - Reply

    Не е възможно една системна партия да бъде ЗА смяна на Конституцията. Съществуващата Конституция е колониална, защото обособява властите и ги изолира от народа. Народът не може да влияе по никакъв начин върху управлението на държавата, върху съставянето на законите, определянето на приоритетите, вземането на решенията и т.н. Управлението на държавата е на практика изцяло отвън, от метрополията зад океана. Всички фигури, които ни обикалят любезно по избори, са продукти на тази система, обслужващ персонал, администратори на външните колониални господари. Искане за промяна на Конституцията трябва да бъде дълго и търпеливо обясняван и да отразява дълбокия осъзнат интерес за връщане на мощта и механизмите на държавността в ръцете на собствения народ. Все едно едно ново национално освобождение.

  • кейти
    October 25, 2016 - Reply

    Гледам и се радвам – пълни зали със старци

Leave a reply