Илияна Йотова се среща с бизнеса

DSC02334aЕвродепутатът Илиана Йотова, която е и на второ място в листата на БСП за предстоящите евроизбори, се срещна в Ямбол с представител на малките и средни предприятия, за да ги информира какви са възможностите за кредитиране от ЕС.

Тя обясни на присъстващите в залата на хотел „Диана палас”, че механизмът за микрофинансиране „Прогрес”, който е предназначен точно за малки и средни предприятия и е различен механизъм за финансиране от оперативните програми, ще продължи да действа до края на 2015 г. Тя с учудване установила колко малко е позната тази програма и как у нас тя е усвоена едва на 30 %, докато в Румъния са използвани 80-90 на сто от средствата. По нея могат да се финансират от енергийна ефективност до оборудване на земеделски производства.

На срещата бяха изнесени данни, че по програма „Конкурентноспособност” в Ямболска област са одобрени 26 проекта за над 11 млн. лв., от които са реализирани 10 и са изплатени 6,120 млн. лв. За пример бяха дадени два проекта на фирми от региона. „Химически продукти” ООД са реализирали проект за 90 000 лв., от които финансовата помощ е била 63 000 лв. за продуктово съответствие и въвеждане на СЕ маркировка. Другият проект е на „Виденов груп” за 700 000 лв. за ново оборудване. По него са закурени 6 машини, повишени са производствените обеми и е стартирало производдството на нов продукт. На бизнеса беше пояснено, че Оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност 2014-2020” ще има с 300 млн. лв. повече спрямо предходната. Изтъкнати бяха и нейните предимства.

About the Author :