Илияна Йотова: Премахването на визи за турските граждани се случва под натиск

IMG_7634“Решението се взима под натиск, защото Турция търгува визите със задължението си да приема бежанци обратно на своя територия от Гърция. Няма анализ и за политическите последици от решението за визите. Не сме готови да приемем нова голяма вълна на икономическа миграция от Турция, да не говорим мнозината, които ще потърсят и политическо убежище, най-вече хората от кюрдски произход. Създаваме нова кризисна ситуация защото всяко прибързано решение и прецедент под натиск е заплаха за сигурността на европейските граждани”, каза Илияна Йотова по време на дебата в Европейския парламент по освобождаването на Турция от визовия режим за ЕС. Няма сериозни гаранции за достоверността на паспортите, за рисковете от фалшификация и търговия с лични документи – смята Йотова. Тя изрази съмнения и за готовността на турските служби да си сътрудничат с Европейските им колеги и за промяна на антитерористичните закони. “Комисията не може да ни убеди, че са изпълнени всичките 72 критерии за отмяна на визите. Недопустимо е да не попитате и националните парламенти”, заяви българският евродепутат.

Европейският съюз постави през март 72 изисквания пред турските власти за отпадане на визите. Досега Турция е изпълнила всички с изключение на 5 изисквания. Те включват действия в сферата на борбата с корупцията, защитата на данните, правното сътрудничество с всички държави в ЕС, взаимодействието с Европол и промени в законодателството за борба с тероризма. Европейският парламент изрази ясна и единна позиция, че няма да подкрепи освобождаването от визи докато не бъдат убедени, че всички критерии са напълно изпълнени и се прилагат ефективно.

Европейската Комисия смята, че Турция демонстрира ангажираност и решимост и ще продължи да действа по освобождаването на турските граждани от визов режим. Ердоган, от своя страна, се надява това да се случи до октомври тази година.

About the Author :