Илияна Йотова настоява за ясен отговор на немските власти за случилото се в Кьолн

141126182908-450x325Групата на социалистите и демократите в ЕП ще излезе с позиция за нападенията срещу жени в редица европейски градове, за които съобщиха световните медии. Инициативата е на Илияна Йотова – член на Комисията по права на жените и равенство на половете в ЕП.

“Ако властите в европейските страни продължават с недомлъвките какво точно се е случило на Нова година, ще продължим да наливаме вода в мелницата на ксенофоби и популисти”, заяви Илияна Йотова пред колегите си социалисти. Българският евродепутат подчерта, че вече прекалено дълго продължава неяснотата за случилото се на 31 декември, а това не е добре нито за немското, нито за европейското общество, нито за бежанците.

Според госпожа Йотова, трябва ясен отговор какво точно се е случило на Нова година не само в Кьолн, но и в други немски и европейски градове. “Ако става въпрос за организирани нападения, това е най-лошият и сложен сценарий и изисква спешно механизъм за борба с този нов вид тероризъм. Ако става въпрос за престъпления заради мизерия и липса на перспектива, значи имаме проблеми с интеграцията на идващите в Европа”, заяви още българският евродепутат.

Колегите на госпожа Йотова допълниха казаното от нея с предложения за повече образователни и интеграционни мерки, както и за засилване на полицейското присъствие по улиците на нашите градове. Социалистите се обединиха върху мнението, че посегателствата срещу жени са тежки престъпления, без значение дали са извършвани от мигранти или не.

Илияна Йотова отбеляза, че при всички случаи е нужна бърза и осезаема намеса на органите на реда. Според нея, те трябва да си свършат прецизно работата, за да разберат хората, че държавата си е на мястото и е способна да ги защитава. “Цялото внимание на Европа днес изглежда концентрирано върху големите проблеми като спасителните операции, регистрацията на бежанци и тяхното преразпределение в ЕС, но очевидно не си даваме сметка за другите предизвикателства, пред които ни изправя ежедневието”, заяви пред колегите си Илияна Йотова. Тя допълни, че сред най-сериозните предизвикателства са промените в културно-етническите съотношения в нашите общества и случилото се в Кьолн поставя много въпроси в тази посока, които трябва да намерят възможно най-бърз и точен отговор.

About the Author :