Илияна Йотова: Европейската политика за бежанците трябва да бъде цялостна, а не за един регион

IlianaIotova2-758x1050 777“Европейска политика по бежанците ще бъде провал, ако се прави за конкретен регион, вместо да се приложи цялостна политика на ЕС”, заяви евродепутатът Илияна Йотова на заседанието на Парламентарната асамблея на Съюза за Средиземноморието, което се провежда в Лисабон. Асамблеята е междупарламентарен форум и тази година основният акцент са бежанските потоци към Южна Европа. Асамблеята се състои от 260 депутати, изпратени от националните парламенти на 28-те държави членки на ЕС, от парламентите в Северна Африка и Близкия Изток и от Европейския парламент. Илияна Йотова бе част от делегацията на ЕП, а българското Народно събрание бе представено от председателя Цецка Цачева, депутата от БСП Атанас Мерджанов и други народни представители.

“Радвам се, че Европейският парламент прие моята идея за въвеждане на задължителни квоти за преразпределение на бежанците сред всички държави членки на ЕС. Трябва обаче да променим и европейското законодателство, защото т.нар. Дъблински регламент продължава да концентрира бежанците само в няколко държави членки”, заяви Илияна Йотова.  Според регламента за бежанеца е отговорна тази държавна членка, в която той за първи път е влязъл в ЕС. “Трябва да се промени цялата философия на политиката ни по бежанците”, обърна се българският евродепутат към участниците в Асамблеята. Според нея, ЕС действа като “пожарна команда”, която временно решава проблемите “на парче”. “Ако се концентрираме само върху Средиземноморието и временно разрешим някои проблеми там, бежанският поток ще се насочи към други места като българо-турската граница”, заяви И Йотова, която е зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент. Тя напомни, че още през 2001 г. е била обсъждана идеята за общоевропейски гранични патрули, съставени от екипи от различни държави членки, които да охраняват външните граници на ЕС. Това значително ще облекчи тежестта върху страни като България, които не смогват на огромните разходи. Илияна Йотова подчерта, че от сигурността на външните граници зависи безопасността не само на нашата страна, но и на целия Европейски съюз и затова трябва да бъде общоевропейски ангажимент.

Илияна Йотова направи изказването си ден преди Европейската комисия да предложи новата Общоевропейска цялостна политика по миграцията. Очаква се утре главен акцент в нея да бъде поставен върху европейско законодателство за  задължителни квоти за преразпределение на бежанците между всички държави членки. По предварителна информация ЕК ще предложи допълнителни 50 милиона евро за подкрепа на задължителната схема за презаселване. Тази схема предвижда бежанците, които сега са концентрирани в държави в Южна Европа като България, да бъдат прехвърлени в други държави членки на ЕС. Според ЕК това трябва да се случва според критерии като БВП, размер на територията на дадена страна и брой на населението. Държавите, които са под особен миграционен натиск като България ще получават спешно финансиране за приемателните си центрове и за медицински грижи. Общата сума възлиза на 60 милиона евро и пари от нея ще се отделят при особено високи бежански вълни.

 

About the Author :