Илияна Йотова: Да обърнем философията на управление

DSC03860aИлияна Йотова се срещна с младежи в град Ямбол. В информационния си център тя проведе дискусия с млади хора – членове на БСП, техни приятели и симпатизанти на левицата. Обсъдени бяха  хода на предизборната кампания в Ямболска област, срещите на младежите „лице в лице” с гражданите, посланията на „Коалиция за България” и ПЕС и това колко е важно да се гласува на 25-ти май.

Председателят на Младежкото обединение д-р Райно Георгиев благодари на Илияна Йотова за реализираното от нея „Училище за млади лидери” в нашия град и бе категоричен, че Ямбол ще гласува с №15 в интегралната бюлетина.

Обсъдени бяха позициите на БСП по Южен поток, кризата в Украйна и необходимостта от ”повече Европа в България”. Йотова подчерта, че кандидатите за евродепутати на „Коалиция за България” са без конкуренция и че „Брюксел е далеч, но 90% от решенията, взети там, стават част от нашето национално законодателство. Затова е много е важно кого изпращаме в Брюксел, защото това не са чиновници, а трябва да са хора, които имат български каузи и могат да ги отстояват”.

DSC03904aСлед младежката среща се проведе пресконференция с Илияна Йотова. Най-важното, което се открои в нея:

  • „Какво спечелихме и какво загубихме през седемте години реално членство в ЕС. Дали българите наистина станаха по-убедени в това, че си заслужаваха всички ограничения и лишения, за да влезем в съюза. Или напротив, ползите не са повече, отколкото са недостатъците. Още повече че има недобросъвестни политици, които нонстоп казват, че всички злини идват от Брюксел. Седем години по-късно обаче преобладаващата част от българските граждани, както и аз самата, сме убедени, че това е пътят за България. Предимствата от членството ни в ЕС са многократно повече от нашите отговорности и задължения. И тук веднага слагам едно голямо НО…
    Как ние като страна използваме възможностите не само за усвояването на еврофондовете, а и за всички онези привилегии, които ни дава присъединяването. Не можем да мълчим за факта, че през последните 4 години трайно се настанихме в задния двор на Европа. Лъжа е, че българските граждани не се били интересували от това как работят европейските институции, какви решения се вземат там. Вече сме наясно, че всяка една директива оттам за две години става част от нашето национално законодателство. Ако искаме наистина да се чувстваме европейци, трябва да спазваме правилата. След 7 години членство в ЕС нашите предимства и възможности са много по-големи, отколкото ние самите осъзнаваме”

  • „За първи път след десет години доминиране на десните политически сили в Европа имаме всички шансове да обърнем философията на управление. През тези години и в съвета, и в комисията, и в преобладаващото мнозинство в ЕП обясняваха как единственото лекарство срещу кризата е затягане на коланите чрез бюджетни съкращения, отказване от редица социални стандарти. През тези години досега социалните проблеми на хората бяха тотално забравени. Всяко предложение, директива, за която и да е слаба обществена група, срещаше много яростна съпротива в ЕП от тази грешна дясна философия. Тя проповядва, че пазарът е над всичко, че конкуренцията е онази, която определя обществените отношения. Страшното стана, когато тези пазарни отношения се намесиха в системи като здравеопазването и образованието, да речем. И всичко се сведе до опростенческата формулировка: който има пари, ще може да се лекува и образова, за останалите – както дойде. Ние, социалистите, имахме доста предложения през този период, но за жалост мнозинството ги отхвърляше. Искаме друг начин на управление на Европа. Това е свързано с промяна на начина на водене на институциите, те да станат много по-близки и прозрачни за европейските граждани. Ако спечелим ние, социалистите, първият ни пробив ще бъде по отношение на безработицата сред младежите. Още преди 3 години Сергей Станишев предложи политиката за младежките гаранти. За мнозина неговата далновидност тогава звучеше едва ли не екзотично. Но тогава ние спечелихме младите хора в Европа, които виждат все по-малко перспективи пред себе си. В Португалия например почти всеки втори млад човек е без работа. За първи път след Втората световна война се заговори пак за загубени поколения”.

 

  • „ Не мога да отричам критиките, самата аз съм пряк свидетел на двойните стандарти по отношение на различните държави в съюза. Не може да има солидарност само за една част от Европа. Също така се говори за равнопоставеност, но и тя се отнася само за една част от Европа. Ние имахме възражения по отношение на бежанците например. Нашите социални системи буквално се огънаха под напора на 10 000 чужди нуждаещи се хора. Та ние не разполагаме нито с финансови, нито с човешки ресурси. Тогава на няколко пъти поставих въпроса, че ако говорим за солидарност, то това означава, че страните от съюза също равномерно трябва да поемат своите квоти от бежанския поток. Не може и не бива да съществуват двойни стандарти, солидарността е за всички държави в ЕС. Ще ви дам още един пример, съвсем пресен. Под давление на моите колеги от ЕНП бе вкаран един текст в резолюцията за кризата в Украйна, който призовава прекратяването на проекта “Южен поток”. По този начин смятат, че е нужно да накажат Русия. Добре, ама защо отново има двойни стандарти. Ако ще трябва да има санкции срещу Русия, то защо да не се поиска спирането и на “Северен поток”. Реално той пък е за другата част на Европа, която е и по-заможна. С две думи ще обобщя – този мандат за мен категорично ясно показа, че когато не можеш да отстояваш националния си интерес, когато се опитваш да си заравяш главата в пясъка, да се снишаваш, докато бурята премине – то всичко това е политика, която води за никъде. Европа уважава силните държави с ясна позиция”

DSCN7834aСлед пресконференцията Илияна Йотова посети ямболската фирма „АБС  Инженеринг Н” ЕООД, където се срещна със служителите и работниците. Младо момиче на около 24 години, работещо във фирмата, постави въпроса какви мерки ще предприеме Европейския съюз, за да задържи младите хора в България и да мотивира тези в чужбина да се върнат в родината си. “Ние няма да спрем с “Младежката гаранция”, категорична бе Йотова. „Европейските програми и европейските средства са с цел да подпомагат, те не могат да заместят ефективната национална политика. Трябва да се започне с реформа на образователната система”.

Илияна Йотова посети с. Скалица, град Елхово и град Болярово, за да се срещне с избирателите на левицата лице в лице: „За Справедлива Бтлгария!За Социална Евтопа!”

№15 В ИНТЕГРАЛНАТА БЮЛЕТИНА.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

 

About the Author :