Илиана Йотова: „Една от най-важните битки на социалистите е срещу социалния дъмпинг”

DSC03902aЕС се нуждае от промяна в политиката, промяна в начина по който функциониа европейския проект, защото в момента бюрокрацията, непрозрачността и въртенето около една ос, обезмислиха в голяма степен ценностите, за които беше създаден преди повече от 50 г., заяви в Ямбол вторият в листата на „Коалиция за България” Илиана Йотова и подчерта, че Европа има нужда от водачи и отговорни политици, а не от чиновници. Според нея за това е подпринесла грешната политика на ограничения на десните, която е довела до прага на оцеляването 120 млн. европейци и затова трябва да бъде сложен край на подобен тип управление, а това може да стане само, ако изборите спечелят социалистите, за да има промяна. Илиана Йотова изтъкна, че те са против ЕС на две скорости – да се прави разделение на богати и бедни държави, на по-стари членове и на нови. Тя подчерта, че тяхната политическа сила в противовес на останалите, които превърнаха тази кампания само в сбор от политически сметки, насочва предизборната кампания в това какво очаква България през следващите 5 г., като ще търси максимален национален консенсус за тези позиции. „Една от най-важните битки на социалистите е срещу социалния дъмпинг” изтъкна кандидатът за евродепутат и допълни, че е необходимо да се приеме европейско законодателство срещу социалния дъмпинг и той да се криминализира, а Европейската комисия трябва да налага санкции на държавите, които го прилагат.

„Каквато и европейска програма да имаме, каквито и европейски средства да дойдат това са спомагателни действия, липсва ли държавната политика, която да мисли за младите хора, нищо не може да се постигне”, каза Илиана Йотова и допълни как може да се реши проблемът на младите хора: „5 приоритета за това как да се развиват младите хора, как да свържеш образованието от средното към висшето със спецификата на регионите, в които живеят, за да остават в родните си места, а не всички да отиват в 3 града в България, плюс стимулиране през европейските средства за първа кариера, плащане на осигуровки, това Европа го е осигурила, но трябва да се създаде тройната система, за да има ефект и да не се прави политика на парче.

Илиана Йотова уточни, че оперативните програми за новия програмен период са на етап съгласуване в Европейската комисия, като най-оптимистичните прогнози са те да са одобрени до края на годината.

About the Author :