Икономическата гимназия на фестивал в Анкара

DSCF4629aУчастията на театралната група на Професионална гимназия по икономика “Г.С.Раковски” в международни франкофонски фестивали станаха традиция. Вследствие на изключителната активност на училището в подобни събития, зачестиха поканите от организатори.

След февруарските капризи на времето в Неапол по време на участието в 19-тия театрален франкофонски фестивал , слънчевата топлина на Анкара разкри прелестите на турската столица. От 7 до 10 май, там се проведе 14-то издание на фестивала ”Златен Тевфик, на името на големия турски поет Тевфик Фикрет, чието име носи гимназията-домакин. Училище, в което учениците изучават френски език от началото до края на обучението си.

 Единадесет училища от Турция (Анкара, Истанбул, Измир), Египет, Ливан, Франция и България, представиха дванадесет пиеси. Някои от тях бяха авторски, (на самите участници или на техните ръководители), други – адаптирани и трети в оригинал.

Младите актьори от единственото българско училище, ПГИ “Г.С.Раковски”, Ямбол, създадоха прекрасни впечатления с искреността на играта си и с факта, че повечето от тях изучават френски език като втори, при това за първа година. Освен актьори, учениците  бяха много активни в четири ателиета, ръководени от професионалисти. Високата “летва” не обезкуражи участниците от ПГИ, а ги вдъхнови за невероятна артистичност и великолепно изпълнение на сцена.

Създадените контакти и приятелства допринесоха за сърдечната и непринудена атмосфера на фестивала. Топлият прием от страна на семействата – домакини и отличната организация оставиха незабравими спомени у всички участници.

About the Author :