„Изправи се! Мутри вън“ постави рекорд за спечелен мандат с най-малко гласове в Ямболски избирателен район

Ямбол, 9.04.2021

Четири партии в Ямболски избирателен район взимат по един мандат, гласи решението на Централната избирателна комисия. Това са „БСП за България“, „ГЕРБ – СДС“, „Изправи се! Мутри вън“ и „Има такъв народ“. На този етап със сигурност народни представители от Ямболска област са Кристиан Вигенин, д-р Димитър Рунков и Станчо Ставрев, но не е ясно откъде ще предпочете да бъде народен представител Ивайло Вълчев, защото е избарн от два избирателни района – Ямбол и Бургас.

Тези избори отново потвърдиха колко несправедливо е разпределението на мандатите чрез метода на Хеър – Ниймайер и Методиката за определяне на резултатите от гласуването и разпределяне на мандатите при избори за народни представители, която е част от Изборния кодекс.

„Изправи се! Мутри вън“ постави рекорд за спечелен мандат с най-малко гласове в Ямболски избирателен район. За коалицията в Ямболско са гласували само 2879 избиратели, но взимат мандат. Досега само ДПС са печелили мандат в Ямболски избирателен район с най-малко гласове – през 2014 г. Илия Илиев стана ямболски депутат от ДПС с 3723 гласа, но „Изправи се! Мутри вън!“ „подобриха“ този рекорд.

За сравнение останалите партии, които влизат в парламента, в Ямболска област получават значително повече гласове, но също са с по един мандат – „БСП за България“ – 13 091 гласа, ГЕРБ – СДС – 11 703, „Има такъв народ“ – 8988.

Пример за несправедливостта на системата е и ситуацията в Бургаски избирателен район. Там по два мандата получават „БСП за България“ с 24 555 гласа, ДПС с 22 082 гласа и „Изправи се! Мутри вън“, които имат само 10 115 гласа.

Пренареждане на листи с преференции в Ямболски избирателен район не може да стане, защото на практика влизат само водачите, а към техните лични преференции се добавят и броя на бюлетините, подадени за партията или коалицията без преференции.

И все пак с най-много преференции сред водачите в Ямболски избирателен район е Ивайло Вълчев от „Има такъв народ“ – той е получил 1738 преференции, след него е д-р Димитър Рунков, който е получил 1412 преференции, трети е Кристиан Вигенин с 1042 преференции, последен е Станчо Ставрев с 550 преференции.

Безспорен победител в преференциалната борба в Ямболски избирателен район е Нина Терзиева от листата на „БСП за България“ – тя печели 2002 преференции, но коалицията не взима втори мандат и това не й позволява да стане народен представител, защото водачът на листата Кристиан Вигенин има общо 7057 гласа.

About the Author :

Leave a reply