Изнесени занятия за ученици в Музея на бойната слава в Ямбол

Ekspozicia_1Комплексно занятие „Българската армия в миналото и днес” за подготовка на учениците от деветите и десетите класове на Ямболската математическа гимназия  „Васил Карагьозов” бе проведено от офицери от военно формирование 52590 – Ямбол, вчера, 23.11.2016 г., в Музея на бойната слава в Ямбол. Изнесеното обучение на гимназистите се проведе съвместно с Военно окръжие-Ямбол и със съдействието на Музея на бойната слава в града.

Uchen_MAKAR_AK_2Занятията бяха водени от капитан Васил Стойчев и старши лейтенант Илиян Рачев от военното формирование. Поредният учебен час започна в залите на Музея, в които са изложени експонатите – оръжие, дрехи, екипировка и документи от Балканската, Първата и  Втората световни войни. Учениците изслушаха беседа за събитията и героите от миналото, след което в откритата площ на военния музей  научиха подробности за верижната техника, както и за щурмови оръжия и въоръжение от Втората световна война.

Uchen_AK_3В залата, където е експонирана временната изложба „Символи на държавността”, на гимназистите бяха представени темите, свързани със съвременните Въоръжени сили на Република България, като в експозето си  пред учениците старши лейтенант Илиян Рачев подчерта важното място на най-големия вид въоръжени сили – Сухопътните войски. Запознаването с техническите параметри на автомат „Калашников” и пистолет „Макаров”, както и тяхното сглобяване и разглобяване, предизвикаха още повече интереса на гимназистите.

About the Author :

Leave a reply