Изненадващият Цветан Казанджиев

P1170944Първи импулс за материала е самостоятелната изложба на Цветан Казанджиев, озаглавена „Фрагменти” в Арт салона на НЧ”Зора-1945” – Ямбол. Там бяха изложени 34 от последните творби на художника – графика, рисунка и живопис,  в които залага изключително на символите и остава на въображението на почитателите си възприемането им по свой начин. „Запазена марка” за художника в последните години са живописните платна в кръгла форма – символ на съвършенството и безкрая във Вселената и рисунките с яйца – прераждането, ново начало, нов живот.

По-важен повод за писанието ми е не толкова изложбата в читалището, колкото решението  за присъждането на Голямата награда за изкуство и култура на името на Жорж Папазов на Цветан Казанджиев. Тази награда е оценка и признание за неговия безспорен талант не само на Общинския съвет и кмета, но и на жителите на  град Ямбол. Винаги нов, изненадващ, оригинален,  следващ своя възход и развитие.

Ямбол е сравнително малък град, не блести с велики личности и таланти, затова трябва да уважаваме и ценим  истинските творци. А Цветан Казанджиев е един е един от малкото заслужаващи това. Той живее и работи в родния си град.

Роден на 17 октомври 1960 г. в Ямбол. Член е на Съюза на българските художници, секция „Графика“ от 1989 г. Когато фактите говорят и Боговете мълчат! Негови графики са притежание на Национална галерия София -България; Графичен кабинет Варна- България; Dalarnas музей Фалун- Швеция; Арт музей Лодз- Полша; Арт музей Ферол- Испания; Арт музей Оренсе- Испания и в много частни колекции в България, Япония, Гърция, Холандия, САЩ, Финландия, Франция, Полша и много други.

Срещнах се с художника в ателието му. Той ми отдели от ценното си време, за да отговори на моите въпроси. Помолих го да обясни повече за техниките, които използва и най-вече за техниката „преге”, която е характерна само за неговите творби. Ето какво Цветан Казанджиев сподели: „Опитният художник може да   съчетава и обогатява графичния лист. Самото „преге” може да бъде в различна дебелина и размери.според желанието на художника. Може да се съчетава с цветна подложка, допълнителен печат , да се комбинира  сух с цветен печат, а многообразието дава допълнителни възможности. Умелото съчетаване на цветовете, последователно отпечатване на различните по дебелина „прегета”, оригиналното композиране на отпечатаните детайли е гаранция за уникалност на графичния лист.” – и продължи:  „Преге”  е допълваща графична техника, участваща в целия контекс на графичния лист, използва се  както върху графичния лист „графика”, върху рисунката, която печата, така и върху живописното пространство,  с което завършва синтеза между рисунка, графика и живопис.”

”Чувствителността ми към даден текст…, отделни словосъчетания или дори отделни думи, подсъзнателно ми влияят, отделям повече внимание на тях и ме карат да ги обличам в „образи” от живописни или акварелни фрази, в  рисунъчни или визуални трепети и пунктове на творческия акт. Процесът на създаване на изкуство е толкова съкрален, толкова непредсказуем, толкова необясним…Правенето на изкуство е самодоказване пред своите възможности, упражняване на добре познати похвати в дадена област, дообогатяване на материята, по-добра визуализация. Обичам да докосвам самите рисунки, смятам, че съм постигнал синтез на графиката с живописта. Няколко дни мисля над идеята, да „отлежи” и след това се захващам за работа” – е откровението на художника на следващия ми въпрос какво го вдъхновява да грабне четки и бои и започне да създава своето изкуство.

Творческата биография на художника е дълга. Има многократни участия в международно биенале и триенале: във Варня-България, в ”Арт Хоризонт” Ню Йорк .САЩ, Маастрихт -Холандия, ”UNEAC”, Куба, Марибор- Словения, Битоля- Македония, Майданек- Полша, Белград -Сърбия, Кадакес- Испания, София- България, Канагава- Япония, Лодз- Полша, Терасса – Испания, Биела- Италия,  Фрехен- Германия , Оренсе- Испания, Майданек- Полша, Краков- Полша, Рацибор- Полша, ”LALIT KALA AKADEMY”, Индия, Кайро- Египет, Карбулнари- Румъния, Кремона- Италия, Сеул- Корея, Солун-Гърция, Банкок- Тайланд, Шаржа- Обединени Арабски Републики, Фалун- Швеция, Киото- Япония, Бопал- Индия, Стара Загора- България, Плевен- България, Лахти- Финландия, Бургас- България, Истанбул – Турция, Пловдив –България, и др.

Цветан Казанджиев има участия в колективни и самостоятелни изложби  в :Ротердам- Холандия, Торино- Италия, Вилжуиф- Франция, Торино -Италия, Дом Витгенщайн Виена- Австрия, Швеценген- Германия, Прага- Чехия, галерия A.C.S Нагоя- Япония, ”Централна Европейска Инициатива” Прага- Чехия, живопис ”Международна визия” Вашингтон- САЩ, ”Intergrafia”-World Award Winners Galleri Катовице- Полша, ”Intergrafia”-World Award Winners Galleri Честохова- Полша, галерия A.C.S Нагоя- Япония,  KAEDE Нигата- Япония, DAIWA Гифу- Япония, KITAMURA Аида- Япония, галерия “Леседра” София- България,  Ямбол и др.

Галерия Арте –София представя „Цветан Казанджиев – живопис, графика и рисунка „От Ямбол, през Пловдив, та до София” във връзка с юбилейната 50-годишнина на Цветан Казанджиев.

„Единствено светофарите и Цецо не спират да работят” – казват в Ямбол и са прави – неговата неизчерпаема творческа енергия е пословична, а признанието – заслужено.

В колекцията си от награди Цветан Казанджиев има: медали, дипломи и специални награди от България, Полша, Франция, Испания,Корея, Словения и др.Номиниран е наградата за живопис на „Allianz” – България  за графика, живопис и скулптура, Голямата награда за изкуство и култура –  за 2014 на името на Жорж Папазов.

За да не съм по-убедителна  и точна в оценката за Цветан Казанджиев ще си послужа с  това, което специалистите казват за него:

„…Той е първичен и в следващия момент безкрайно деликатен, някъде звучи реквием, другаде ангелски песнопения, някъде светът е в мига преди Великия взрив, другаде е облян от светлината на абсолютното съвършенство и покой. Но никога безразличен.”
Професор Иван Газдов – друг ямболски художник за неговите рисунки :”…те са отделен свят от творчеството на художника.Композициите са един възел от центробежни графични елементи, атакуващи съзнанието и същевременно доставящи му естетическа наслада.Динамиката на щриха създава усещането за стопкадриране, което е структура с минало и близко бъдеще. Но точно този избор на вихрения път на рисунката е личният образ на художника, неговата сила и мисъл. Зрителят възприема естетическия свят с лекота и остава щастлив. Това е успехът на художника Цветан Казанджиев, един млад виртуоз и автор с голям потенциал.”
…”В известен смисъл платната на Цветан Казанджиев са като прозорци към други светове.Понякога той като че ли иска да ни каже, че тези светове са по-реални от света, в който живеем.”…

„Цветан Казанджиев е едно от философски извисените и търсещи имена в съвременното изкуство.  Творецът се потапя в античните митология и символика, а някои от работите му приличат на сънуване наяве. Цветан Казанджиев напряга съзнанието… Той е един от умните, талантливи художници, които се опитват да кажат нова дума в съвременното пластическо изкуство. Ако внимателно се взрем в коя да е отделна негова творба или цикъл, ще усетим, че талантът му умело пренася хармонията на българското творчество. Този художник е колкото космополитен, толкова и национален. Очевидно дори на подсъзнателно равнище той възприема посланията на българския фолклор, огъня на отечествените ритми, шевици, багри и интонации, свети със завладяваща светлина в неговите духовни пейзажи.”.  /Иван Гранитски/

Изпълнителният Комитет на Японската асоциация за печатна графика и Японската асоциация за печатна графика , представящи международна експозиция на печатни графики „Печатни графики Токио 2012” във връзка с 80-годишнина от основаването на асоциацията в Арт Музея Токио Метрополитен  – организират изложба „от най-добрите художници от целия свят, препоръчани от членове на асоциацията.Привличане на „таланти, представящи широка гама художествени средства за изразяване, които се простират от традиционните стилове до всичко в съвременния стил. Целта е да се покажат креативни творби от целия свят, независимо от академичния статут на художниците.” (цитирам дословно) Цветан Казанджиев е номиниран от Тошими Китано, което е изключително висока оценка за ямболския художник – още едно признание от световен мащаб! За съжаление се налага сам да покрие всички разноски – не получава никаква финансова подкрепа (както обикновено се случва с творците в страната ни).

Освен в Арт салона на читалище „Зора-1845” – Ямбол в момента Цветан Казанджиев има изложени картини и в Арт център – Плевен и в залата на читалнята на РБ „Раковски” – Ямбол.

Не може да минем и без въпроса за бъдещите ангажименти и участия на Цветан Казанджиев.  В момента подготвя две живописни творби в кръгла форма с диаметър 90 см. за Национално биенале на съвременното изобразително изкуство „Приятели на морето”- Бургас.

През месец септември ще участва в VІІ биенале на изобразителното изкуство „Малките форми” – Плевен. И в Обща национална художествена изложба – гр. Монтана.

Предстои участие с три нови творби живопис формат 170/170 см. и в изложбата – конкурс в Художествената галерия на ул. „Шипка” №6 в гр. София за големите награди на Allianz” – България  за графика, живопис и скулптура. От все сърце му пожелаваме успех!

Ще завърша  със следния цитат :(Гранитски, Ив. , „Ловци на образи”, т.3) „Трябва да поздравим пластическия съзерцател Цветан Казанджиев за неизтощимата му енергия. Болното българско съвременно общество има отчаяна нужда от такива животворни и спасителни нравствени послания, с каквито са заредени неговите графики и рисунки.”

  Таня Кирова

About the Author :