Изложба „…Свободата не ще Екзарха, иска Караджата…”

P1010723В Деня на Ботев и загиналите за свободата на България Регионален исторически музей-Ямбол гостува в Народно читалище „Зора-1945” с фотодокументалната изложба „…Свободата не ще Екзарха, иска Караджата…”, посветена на 175 години от рождението на войводата Стефан Караджа. Експозицията, подредена в арт салона на културната институция, е реализирана с помощта на Общински комитет „Васил Левски”-Ямбол. На 11 май, рождената дата на Стефан Караджа, тя бе представена в сградата на Областна администрация.

P1010722Експозицията бе открита в арт салона на културната институция от Христина Женкова, историк в РИМ-Ямбол и член на Настоятелството на НЧ „Зора-1945”. Тя проследи жизнения път на Стефан Тодоров Димов, наречен Стефан Караджа. Женкова изтъкна, че войводата произхожда от бунтовни родове по бащина и майчина линия и разказа малко известни факти от живота на революционера, участник в двете легии на Георги Раковски: четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа е трябвало да бъде разделена на два самостоятелни дружини, четниците са носили първия програмен документ, в който е поставен въпроса за политическата свобода на българите, Стефан Караджа е давал пари за издаването на три български книги.

P1010717В заключение Христина Женкова сподели: „ С тази наша камерна изложба, ние, колегията на Регионален исторически музей, не си поставяме за задача да ви запознаем в детайли с живота и революционната дейност на Стефан Караджа. Искахме да акумулираме интереса на публиката, да се заинтересува сама и да търси повече подробности, дори и онези, които са малко по-пикантни, по-спорни, свързани с личността на Стефан Караджа”.

На откриването на изложбата присъстваха ученици от ОУ „Петко Рачов Славейков” и ОУ „Йордан Йовков”.

 

About the Author :