Изложба показва сътвореното сега и преди на пленера “Певецът на Тунджа”

IMG_3424С изложба в голямата зала на Художествена галерия “Жорж Папазов” в Ямбол на 7 септември 2018 г. вечерта приключи Десетото издание на живописния пленер “Певецът на Тунджа”, посветен на художника Стефан Бъчваров. Тя включваше творбите, създадени по време на настоящия пленер, на предходни издания, вкл. от чуждестранни художници, както и три картини на патрона Стефан Бъчваров. На изложбата присъстваше и неговата дъщеря Мира Бъчварова.

Домакинът, директорът на галерията Петко Йорданов, подчерта, че за Десетия пленер са поканени художници от страната с изключително голям принос за българското изкуство и са доказани естети в живописта. Той представи участниците: Катя Христова, уредник в художествената галерия в Казанлък; Стефан Баев е уредник в галерията в IMG_3463Стара Загора; доц. Борис Желев – преподавател във Великотърновския университет и декан на факултета по изобразително изкуство; Георги Динев, който преди две години е бил гост на традиционната ямболска изложба “Светлината”; Любен Генов – председател на Съюза на българските художници; Маргарита Дончева е от Ямбол, но преподава в Сливенската художествена гимназия на специалността “дизайн”.

Акцент в тазгодишния пленер е включването и на деца. Те са участвали в лятната академия, която проведе художествената галерия: Ради Парушев на 10 г., Димитър Атанасов на 10 г., Вера Плочева, Светлозар Пенчев на 9 г., Дияна, Любов Тодорова, Християна Терзиева – рисунките им бяха сложени в центъра на залата.

IMG_3461В поздравителното си слово заместник-кметът Илияна Бицова също акцентира на работата с деца, която провежда галерията през годината, включително досега на малчуганите с голямото изкуство на художниците по време на пленера.

Свеж момент внесе Петко Йорданов с разказа си как му се наложило за една от картините да търси нечувания цвят ямболско синьо. Оказало се, че е даже в два варианта – каргонско синьо и авренско синьо.

От името на всички участници в пленера Любен Генов благодари, че той и колегите му са били част от едно общо вдъхновение. Адмирациите му бяха за институционалния синхрон, довел до реализацията на събитието – община, галерия и представителството на Съюза на художниците в Ямбол, което е от най-успешно действащите творчески сдружения в страната. Той не спести добрите думи за вдъхновяващите гледки в  парка и виещото се тяло на река Тунджа.

Имаше подаръци както за децата-художници, така и за творците, участвали в пленера.

IMG_3430 IMG_3434 IMG_3439 IMG_3447 IMG_3451 IMG_3452 IMG_3454 IMG_3456 IMG_3457 IMG_3458 IMG_3459 IMG_3460 IMG_3466 IMG_3467

 

About the Author :

Leave a reply