Изложба от плакати, посветени на четенето, гостува на Регионалната библиотека

SAM_9818--Документалната изложба „100 години 100 плаката“ бе открита днес, 10 април, в Регионална библиотека „Г. С. Раковски“ в Ямбол. Тя съдържа постери от САЩ, Русия, Бразилия, Япония, Китай, Испания, Мексико, посветени на книгите и библиотечното дело, отбеляза при откриването Димитър Бечев, директор на библиотеката. Инициативата е по проект на фондация „Деца на България“ и лично на Ясен Николов с подкрепата на Народна библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Столична библиотека и Националния дворец на културата. Събрани са плакати от 1890 г. до наши дни.

Изложбата е пътуваща, досега е гостувала на 50 места в страната. Едновременно е в 5 библиотеки и затова във всяка се показват всъщност по 20 плаката от колекцията. Сбирката, която може да бъде видяна в Ямбол, идва от град Монтана. В читалнята на нашата Регионална библиотека постерите ще стоят до края на април.

Изложбата има за цел да насърчи четенето. Плакатите са своеобразно пътешествие във времето, всеки един от тях синтезирано, чрез образи и думи, родени от края на 19 век до наши дни, призовава да преоткрием себе си чрез четенето като интелектуален процес.

SAM_9806 SAM_9808 SAM_9809 SAM_9810 SAM_9811 SAM_9812 SAM_9813

About the Author :

Leave a reply