Изложба на Румен Малчев затваря творческия сезон в галерия “Кирил Кръстев”

IMG_1762Изложбата на Румен Малчев, открита днес, 5 юни 2018 г. в арт галерия “Кирил Кръстев”, е последната за този творчески сезон на Групата на ямболските художници. А изпълненията на цигулка от Красимира Султанова бе онова, което създаваше допълнителен колорит и настроение по време на събитието.

Представянето, направено от изкуствоведа Стойка Цингова, бе както обикновено, точен и проникновен анализ на показаното от твореца. Разпознаваемостта на творбите на Румен Малчев е първото, което прави категорично впечатление на всеки. Творбите му, в този вече зрял период, носят белега на примитива, отбеляза изкуствоведът. Тя подчерта опростената  линия, която се родее с тази на иконата, диспропорцията на фигурите и IMG_1764движенията, фризова трактовка на композицията, отделянето на еднакво внимание на всяка една част от творбата. Рисунъкът на Малчев е уверен и категоричен. Маслените платна са запълнени с арсенал от запазени изразни средства – използване на малки кръгчета, шахматно колорирани квадрати, мрежово защриховане, както и често повтарящи се елементи – ключ, шапка , ключалки.

Художникът включва множество детайли и декоративни елементи, характерни за него са декоративните рамки, с които той затваря изобразителното поле и които са част от самата композиция, посочи Стойка Цингова. В много отношения картините му представляват своеобразни картини-разкази – изградени са от множество фигури, които сякаш разказват цяла история, зародила се в неговото въображения и той я представя на нас, публиката. Така Румен Малчев се превръща в сладкодумен разказвач на приказки, които той разказва чрез образи.

IMG_1772Много важен ключ за разгадаването на картините му са техните заглавия, обърна внимание изкуствоведът. Те  насочват като компас и четейки авторовия замисъл, го преплитаме със собствените си представи и въображение и така доразказваме историята по свой собствен начин. Това е общуването между творбите на Румен Малчев и неговата публика.

Румен Малчев има над 15 изложби – всяка година в Ямбол или в София той представя свои нови творби, а в галерия “Кирил Кръстев” това е неговата 6-та изложба.

“Първата изложба на Румен беше тук, на това място”, припомни си колегата му Петко Йорданов. “Оттогава много вода изтече в Тунджата край Окоп,  той успя да загърби онази динамичност, която беше характерна тогава за него и го свързваше в голяма степен с художници като Салвадор Дали, достигна до този пречистен, рафиниран примитив – негов личен патент”, бяха думите на директора на ХГ “Жорж Папазов”.

IMG_1755Самият Румен Малчев оприличи работата си с лютиерството. Той сподели, че като вземе едно платно или рамка в ръцете си и когато те му харесат, има чувството, че държи в ръцете си цигулка. “Понякога тая цигулка може да е по-скъпа, друг път може да е направена от майстор току-започнал да прави цигулки. В моята работа има нещо лютиерско, нещо часовникарско, нещо по-причудливо дори.” Той се уподоби на майстор на часовникови кули, за който никой не знае къде ги прави, но създава едни интересни неща.

Художникът сподели, че преди 2000 г. е рисувал по -сюрреалистични неща, това, което прави в сегашната стилистика е след този период. И тъй като върху почти всяка картина на Румен Малчев може да бъде открит по един ключ, попитах го какво отключва той. “Това е ключ към детството, към заключените у нас неща, които се отключват, напр. някоя стая, която дълго време е била заключена и като я отвориш, и не знаеш какво има, то е като изненада. Сантимент от времето”, беше неговият отговор.

Изложбата включва 22 живописни картини, повечето съвсем нови, създадени през тази година, малка част са рисувани през последните три години.

IMG_1765 IMG_1771 IMG_1754IMG_1753 1111 2222

Светлана Чамова

 

About the Author :

Leave a reply