Изложба на открито от сътвореното по време на пленера “Певецът на Тунджа”

IMG_0128С изложба в парка на картините, нарисувани по време на традиционния пленер “Певецът на Тунджа”, посветен на художника Стефан Бъчваров,  приключи XI-то му издание на 6 септември 2019 г. привечер. Петко Йорданов, директор на ХГ “Жорж Папазов”, която е организатор на събитието заедно с община Ямбол, подчерта стремежа всяка година пленерът да е различен. Тази година форумът премина под наслова “Деца на Ямбол” – заедно рисуваха доказани художници и деца. Още повече, че Стефан Бъчваров – патрон на пленера, бе не само голям художник на Ямбол и най-вече на река Тунджа, но и голям педагог. На събитието присъства и неговата дъщеря Мира.

Направено е така, че пространството на бившия “Ален мак” да изглежда като IMG_0138артистично селище. Всеки един от 7-те доказани ямболски художници, притежаващи и педагогически опит, бе приютен под шатра заедно с по три деца с постижения в изобразителното изкуство. Така всяка шатра бе и своеобразен творчески дом на художника и неговите ученици-деца по време на пленера. Художниците, които едновременно работиха с децата и също рисуваха, са: Александър Александров, Петър Тепсизов, Цветан Казанджиев, Атанас Караманов, Мария Христова, Сашо Казанджиев и Христо Крушков. По регламент в края на пленера всеки участник – художник и дете, представят по две картини.

Кметът Георги Славов подчерта, че звездите на този пленер са ямболските IMG_0146деца и догодина събитието ще бъде продължено по подобен начин. Той връчи на всеки един от малките художници специален диплом за участие.

Ето какво заявиха някои от професионалните творци, участвали в тазгодишния пленер “Певецът на Тунджа”:

Петър Тепсизов: “За пръв път правим пленера с деца, имаше известни съмнения дали ще се получи, но определено стана. Децата са експресивни, при тях всичко се случва сега и веднага. Картините се случват много бързо, с голямата четка. Получи се сливане между тяхната експресивност и моята прецизност.”

IMG_0136Мария Христова: “Беше удоволствие да работим навън заедно с децата, всички се чувствахме прекрасно.  Всеки един от тях беше въодушевен. Отначало имаше леки притеснения, после се освободиха творчески и дадоха всичко от себе си. Техниката, с която рисуваха, е живопис с  акварел. Тя им е позната, картините станаха прекрасни. Чувството, което авторът е изпитвал, е предал на картината.”

Цветан Казанджиев: “Трудно се работи с деца. Техните детски, житейски проблеми трябва да отидат на заден план. Мисля, че се представихме добре, говоря специално за децата, които бяха с мен. Първите дни бяха дни на проучване, на разговор, на уточняване на някои неща като визия, сюжет, технология, техники – това е нормално за всеки пленер, за всеки подрастващ. Беше ми трудно в началото, но после, когато се уточниха параметрите, мисля, че работата потръгна от самосебе си. С много малко усилия от тяхна страна – се получи, защото една рисунка, която не е продиктувана от любовта, която всеки един от нас носи и от таланта, не се получава.”

От 10 септември картините, нарисувани по време на пленера, ще бъдат изложени в ХГ “Жорж Папазов”.

IMG_0119 IMG_0121 IMG_0129 IMG_0131 IMG_0133 IMG_0139 IMG_0140 IMG_0143 IMG_0145 IMG_0147 IMG_0148

About the Author :

Leave a reply