Изложба на Дончо Донев в галерия “Стойчев”

PokanaИзтъкнатият ямболски художник Дончо Иванов Донев е роден на 29.06.1940 г. в с. Каравелово, Ямболска област.
През 1968 г. завършва Художествената академия – София в класа на професор Александър Поплилов със специалност приложна графика.
Дончо Донев е работил като Главен художник на Община Ямбол; проектант в СП „КОХУ”; като директор на „Дом на културата” и „Школа по изкуствата” към ХК „Димитър Димов”. Освен това е преподавал Изобразително изкуство и Графичен дизайн в специализираните паралелки към училище „Васил Левски”- Ямбол. През 2003 г. се пенсионира. Продължава да се труди, с голяма любов към изобразителното изкуство, в ателието си в с. Кабиле, Ямболско. Има редовни участия в изложбите, организирани от дружествата на художниците в Ямбол, Велико Търново и Бургас. Негови живописни и графични творби са излагани на национални изложби в София, Пловдив и Велико Търново. Дончо Донев се е представял и на международни биеналета по плакат във Варшава, София и Москва. Негов плакат е отличен с диплом в Москва през 1984 г. Художникът до сега е правил шест самостоятелни изложби в град Ямбол и една в Стара Загора.
На 21.05.2007 г. Общинският съвет на град Ямбол награждава Дончо Донев с Почетен знак „Златен герб” за изключителен принос в областта на културата.
Настоящата изложба в галерия „Стойчев” е още един знак за утвърждаване на неговото творчество и трайно артистично присъствие в нашия град.

About the Author :