Изложба на двама италиански художници в галерия “Жорж Папазов”

IMG_5068Изложба на двама млади италиански художници – Алесандро Киарпа и Антимо Бертолини, беше открита вчера, 20 ноември 2018 г., в Художествена галерия “Жорж Папазов”. Тя е част от Дните на италианската култура в Ямбол, организирани от областния управител във връзка с Комуникационната стратегия на РБ за ЕС и работната програма за 2018 г. Целта е популяризирането на европейското културно многообразие и приносът на България към европейските ценности.

“Италия, както и България е страна с богата култура, основана на християнския цивилизационен код. Историята на двете държави е низ от драматични спадове и героични възходи на национално обединение. Но днес ние сме тук да се докоснем до една друга борба –  борбата между линиите и формите в творческото пространство на двамата автори”, каза при откриването зам.-областният управител Христо Колев.

IMG_5060Той представи двамата художници, чиито творби са предоставени от почетното консулство на Италия във Варна. Алесандро Киарапа е роден 1994 г., има диплом за майстор по изкуства, получен през 2011 г. в Пескара и диплом по приложно изкуство от 2013 г. Картините му се придържат към темата за човека – различните емоции и състояния. Киарапа рисува с графит, с дървени въглища, рисува директно върху големи формати хартия. Хартията с цвят на златна охра е основната, върху която той работи.

Антимо Бертолино е роден 1972 г., дипломира се за скулптор. Чрез картините му зрителят се докосва до слънцето и природата. Изкуството му е модернистично. Правил е редица изложби в галерии в Италия – Милано, Флоренция, Рим, носител е на награди и признания. По настоящем живее и твори в Лугано, Швейцария.

IMG_5056 IMG_5057 IMG_5059 IMG_5061 IMG_5063 IMG_5066

 

About the Author :

Leave a reply