Изложба на големия формат представят преподаватели от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”

IMG_7940Изложбата на преподаватели от Факултета по изобразително изкуство във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”, озаглавена енигматично “10000+”, беше открита вчера, 9 април 2019 г., в Художествена галерия “Жорж Папазов”-Ямбол.

Подобна изложба се случва за втори път в Ямбол, отбеляза директорът на галерията Петко Йорданов. Той подчерта, че ямболската галерия поддържа много добри контакти с академичните среди – не само с Великотърновския университет, но и с Национална художествена галерия и Одринския университет.

IMG_7947Експозицията беше открита от декана на Факултета по изобразително изкуство доц. Борис Желев, който участва и в последното издание  на пленера “Певецът на Тунджа”, и доц. д-р Владимир Аврамов, зам.-декан на факултета. От своя страна доц. Владимир Аврамов отбеляза, че  зад загадъчното име на изложбата “10000+” стои нещо много простичко.  Заложеният като минимум формат на платната е бил 100 на 100, “като аритметическият прочит на това 100 на 100 прави 10000 см. Тъй като това е базовият размер, всичко нагоре беше добре дошло. Форматът е нещо, което стяга една изложба, което я организира. Още повече, че в големия размер художникът по принцип е безкомпромисен”, сподели той. “Много се радвам, че изложбата звучи точно както я бяхме планирали – ударно, знаково. Много ще се радвам гостите на галерията да IMG_7949бъдат съпричастни към динамиката и искреността, която всеки един от авторите е заложил в своите творби”, сподели гостът. Доц. Владимир Аврамов постави още един акцент  – ” в тази изложба участва младата генерация наши колеги – това са току-що завършили колеги, докторанти и млади асистенти, което е един мост между поколенията. Може би следващата изложба ще бъде изцяло доминирана от тях, а ние ще бъдем като едни помощни колела на велосипед – ще ги подкрепяме, както ни подкрепя и Художествена галерия “Жорж Папазов”.

“Надявам се, че тази изложба ще донесе положителни емоции в навечерието на Великденските празници”, бе пожеланието, отправено от деканът на факултета доц. Борис Желев.

IMG_7938С какво ще бъде интересна тя за ямболската публика, беше въпросът, който зададох минути преди откриването й към  доц. Владимир Аврамов. Ето какво отговори той: “Колкото и формално да звучи, изложбата ще бъде интересна на ямболската публика с големия си формат. Тя така е и заведена, с нестандартни за новите художествени процеси размери, тъй като все повече авторите се впускат към по-камерния, обран формат от чисто комерсиална гледна точка. Така или иначе големият формат не се реализира на художествения пазар, но в него човек може да се освободи от всякакви конвенции, задръжки, може да експериментира, това е едно широк поле за полет. В големия формат художникът е най-искрен и от тази гледна точка искахме по някакъв начин да се отървем от схизматичната роля, която малкият формат слага и да провокираме един полет на мисълта и на пластичната лексика. Така че големият формат обединява като в едно немско изречение, което е безкрайно. Много компактно се държат картините. Проблемът е, че визуалните изкуства не могат да бъдат разказани. Така че както сме задали формата, ако може този формат да излезе извън границите на галериите и да стане по-популярен, разбира се, за хората, които се интересуват от изкуство в Ямбол, а те не са малко – това е моят апел да посетят изложбата.”

Експозицията може да бъде видяна в двете малки зали на ХГ “Жорж Папазов” до 25 април.

IMG_7936 IMG_7937 IMG_7939 IMG_7945 IMG_7950 IMG_7951

Светлана Чамова

 

 

 

 

About the Author :