Изложба на Арт галерия „Стойчев“, посветена на 11 години от нейното създаване и празника на Ямбол

  Ямбол, 06.06.2020

Изложба на открито – в пространството встрани от Регионална библиотека „Георги Раковски“, откри галерия „Стойчев“ вчера. Тя е посветена на предстоящия празник на Ямбол – Свети дух, и с нея галерията отбелязва 11 години от своето присъствие в културния живот на града. Сред гостите бяха заместник кметовете на община Ямбол Енчо Керязов и Михаил Керемедчиев, художници, приятели на галерията, любители на изкуството, дори случайно преминаващи край експозицията граждани.

Под открито небе бяха показани 34 автори, с които галерията традиционно работи. Единственият нов за галерия „Стойчев“ художник е Валентин Тончевски от Стара Загора. Това обаче са само част от около 60-те творци от цялата страна, включени в експозицията – работите на всички могат да бъдат видени в залата на галерия „Стойчев“ на ул. „Кабиле“ 14 до 5 юли. Причината е проста – липсата на достатъчно площ на конкретното открито пространство.

Собственикът на галерията Красимир Стойчев определя откриването на изложбата на навън, извън залата, като своеобразна провокация на принципа, че “когато Мохамед не отива при планината, планината идва при него”, т.е. това е начин към изкуството да бъдат привлечени и хора, които досега не са влизали в галерия „Стойчев“. Освен изискванията, поставени от противоепидемичните мерки, разбира се. И още нещо –  реално 11-тата годишнина на галерията е била навръх Великден, но точно тогава пандемията от коронавируса направи невъзможно отбелязването й. Затова сега Красимир Стойчев обединява в едно рождения ден с предстоящия празник на Ямбол.

„Благодаря ви, че ви има“, бяха думите с които той се обърна към присъстващите. Пожеланието му бе поне още 11 години галерията да я бъде. Домакинът на събитието призова гостите да купуват, всеки да намери тук своята картина за вкъщи или за подарък.

Изложбата представя живопис, графики, малки пластики и икони. Както винаги досега творбите се отличават с безспорна естетика, разнообразни творчески търсения и оригинални изпълнения.

   

About the Author :

Leave a reply