Изложба на акварели в Арт галерия „Стойчев“ – магия от ефирност и нежност

DSC00167С изложбата „Магията на акварела“ в Арт галерия „Стойчев“ на 14 септември в 18.30 часа бе открита първата за есенния сезон изложба в галерията. Това сториха домакинът Красимир Стойчев и председателят на Дружеството на художниците в Ямбол Сашо Казанджиев. Художникът подчерта, че това е първата експозиция, на която галерия „Стойчев“ предлага само акварел. Уточни, че тя няма претенции да покаже върхове в майсторството, каквито сме виждали в ХГ „Жорж Папазов“, но затова пък „тази изложба е едно предизвикателство, за да може да се види кой има и смелостта, и майсторлъка да рисува акварел.“ Сашо Казанджиев категорично опроверга битуващото у някои впечатление, че акварелът е лесна техника, „нищо подобно – акварелът е най-трудната техника“, бе категоричен той. Допълни, че тя изисква много опит и умения. Това е първата техника, с която нашите предци са се изразявали хиляди години до края на 14-15 век, когато е DSC00165изобретена маслената живопис. Дотогава всички са работили с водоразтворими пигменти, т.е. това, което днес наричаме акварел. Затова това е техника, която носи в себе си историята и богатството, натрупано през вековете.

В конкретната изложба, подредена в галерия „Стойчев“, могат да се видят различни автори – всеки си е поставил различни цели, постига различни резултати, така както и в  живота – всеки намира себе си, коментира художникът. Изложбата носи свой характер, покрива и жанрово, и технически многообразието и възможностите на техниката на акварела.

Със свои творби участват: Христо Крушков, Борис Дамянов, Дияна Йорданова, Стефан Качаков, Цветан Казанджиев, Димитър Каратонев, Петър Тепсизов, Александрина Игнатова, Дона Неделчева, Боряна Чапърова, Станка Атанасова, Клементина Манчева, Сашо Казанджиев, Радостина Колева, Михаил Лалов, Ина Трифонова, Лили Кючукова, Катя Колева, Мария Христова-Баракова.

Посетителят на галерията ще наслади на разнообразието на предлаганите творби, на ефирността и нежността, които се постигат с акварела – като че ли изобразеното е нещо средно между блян и сън.

DSC00169 DSC00170 DSC00171 DSC00173 DSC00174 DSC00175 DSC00177 DSC00179 DSC00180 DSC00182

 

About the Author :