Изложба и концерт в читалище “Зора” за закриване на творческия сезон

IMG_9234С не едно, а с две събития отбеляза края на творческия сезон читалище “Зора-1945”-Ямбол – изложба и заключителен концерт. Вчера, 13 юни 2019 г., годишна изложба – сезон 2018/2019, наредиха малките художници от Ателието по рисуване към читалището с ръководител художника Цветан Казанджиев. Половина час по-късно започна заключителният концерт на творческите формации към културния институт.

Стените на арт салона на читалището бяха покрити с избрани рисунки от годишната работа в Ателието. Тук се занимават близо 20-тина деца от първи до осми клас, като преобладават малчуганите от  4 – 6 клас – на тази възраст те са най-любопитни и искат да се докоснат до творческия процес, споделя IMG_9242Цветан Казанджиев. Рисуват по теми, подбрани от техния ръководител, като преди това темите са подробно коментирани и разисквани. Малките художници редовно участват в местни, регионални и национални конкурси, включват се във всички празници, свързани с града и региона.

В изложбата ясно мога да бъдат забелязани темите, по които децата са рисували през годината – тук е и лятното настроение, и космоса, кукерските маски, любими анимационни герои, коледната, великденската тематика и т.н. При откриването й ръководителят на Ателието подчерта старанието и таланта, вложени от децата по време на съвместните им занимания.

Вече три години Цветан Казанджиев работи в “Зора” с децата. Той е свикнал и в собственото му творческо ателие да IMG_9248идват деца със своите родители, помага им със съвети, с материали, с богатия опит, който има. “Важно е тези деца да станат хора с отношение към естетиката, красотата, хора с духовност. С каквато и професия да се занимават в бъдеще, възприетото на тази възраст ще им остане като белег във всичко, което ще правят”, убеден е художникът.

Половин час по-късно в Голямата зала започна заключителният концерт на творческите формации, които работят в читалище “Зора”. “Вече стана традиция да закриваме сезона в навечерието на рождени ден на нашата институция – на 16 юни 2019 г. читалището навършва 74 години”, отбеляза секретарят Евдокия Янова. Тя благодари на всички, допринесли творческият IMG_9253сезон 2018/2019 г. да бъде наситен с прекрасни моменти и много успехи. Благодари на самодейците на читалището, на ръководителите, на подкрепящите родители на малките възпитаници, на всички приятели, помогнали на екипа да осъществи всичко планирано, на община Ямбол и на спомоществувателите, подкрепили финансово вложените усилия. Сред многобройната публика бе голямата част от настоятелството  на “Зора” – председателят му Невена Димитрова, както и Нина Божилова, Татяна Йовчева, Стойка Цингова, Петър Димитров, Ангел Тепсизов, Михаил Михайлов.

В заключителния концерт на творческите формации участваха: вокална група “Зорница”, деца от театрална къща “Зора”, вокална група “Пятница 13”, детска фолклорна група “Зорица” и Клуб за български народни танци “Ямболи”.

IMG_9236 IMG_9240 IMG_9247 IMG_9249

 

 

About the Author :

Leave a reply