Изложбата II Международно триенале „Духът на акварела“ гостува в Ямбол

Ямбол е столица на световния акварел с изложбата, която от вчера, 29 октомври 2019 г, гостува в ХГ „Жорж Папазов“ – II Международно триенале „Духът на акварела“. Това заяви директорът на галерията Петко Йорданов пред събралата се многобройна публика във вечерта на откриването. В изложбата участват творци от 63 държави от петте континента, около 270 картини са експонирани в трите зали на първия етаж на галерията. Заслуга за това имат Селма Тодорова и съпругът й Красимир Тодоров, които присъстваха на събитието. Селма Тодорова е главен организатор на триеналето „Духът на акварела“, провел се във Варна през месец юли, тя е председател на Международното акварелно общество в България. В този втори формат на триеналето „Духът на акварела“ отново има награден ямболски художник и това е Цветан Казанджиев. Снощи официално му беше връчена грамотата, а наградата е осъществяването на изложба във Варна.

Проектът Духът на акварела“ е на Фондация „Международно Акварелно Общество – България“ ( IWS Bulgaria), в партньорство с Художествена Галерия „Борис Георгиев“ – Варна. Съорганизатори са:  Арт Галерия „Папийон“ и градските художествени галерии в Търговище,  Севлиево и Ямбол.

Селма Тодорова разказа за трудностите при организирането на събитието. Имиджът на България е спомогнал художниците да се доверят и да изпратят най-ценното си – своите творби, които отразяват тяхната душа и са тяхната идентичност. Доверили са се около 800 художници, международното жури е избрало около 375 от тях, а във Варна са били експонирани около 400 работи. „Това е много сериозно нещо – картините да минат през митници, да дойдат толкова работи по пощата…“, отбеляза Селма Тодорова. Тя подчерта, че тази изложба е некомерсиална, „това е изложба за душата, тя може да стигне до много хора, които възприемат хубавото чрез сърцето си.“ Във Варна са дошли 120 човека чужденци, от всякакви раси и вероизповедания. Имало 16 демонстрации на рисуване с акварел, заснети са и те могат да бъдат видени на техния канал в ютуб. Имало е още 4 съпътстващи изложби във морската столица, една от тях – на 10 избрани български художници, рисуващи акварел, всеки е участвал с по 5 произведения. В Ямбол всеки автор е показан с по една творба, а никога не може с едно произведение да възприемеш един автор, ако не познаваш цялостното му творчество, коментира Селма Тодорова. Тя обобщи, че във Варна е имало много сериозен празник на акварела и всички галерии в града са работили за него. Гостенката отбеляза, че акварелът е техника, която ще продължава да се развива. Китай и въобще Азия са местата по света, които определят пазара на акварел. Това са творби, които стремглаво настигат цените, на картините, рисувани с масло и даже да ги надминават.

Красимир Тодоров, на когото се е паднала цялата техническа работа по проекта и е автор на луксозния каталог. Той сподели, че за тях е било важно да направят световно събитие и „може да се каже, че тази вечер Ямбол е столица на световния акварел.“ Целта е била да има силно българско участие, да има участие на галерии, пътуващи изложби. Той обърна внимание на това, че рамките, в които са поставени акварелите, са от хартия. Целта е да не тежат, да не ангажират и да не привличат вниманието, защото е важно акцентът да бъде върху самото изкуство, а не върху рамката. „Акварелът е най-бързо развиващата се техника в света. Ние не сме само артисти, а сме хора, които изповядват истинските стойности. И колкото по-откровени сме в това, което правим и вярваме, толкова по-силно е нашето изкуство. Сега в тази зала е една капка от световния океан на акварела. Тук са световни автори. България сега е една от силите на акварела. Това е път не само на акварела, но и на българската духовност“, каза още той.

На следващия ден, т.е. днес, 30 октомври, Селма Тодорова направи демонстрация на рисуване с акварел. В галерия „Жорж Папазов“ Тя рисува портрет на ямболския издател Жельо Учков по снимка.

     

About the Author :

Leave a reply