Изложбата „13 безсмъртни българи” гостува в Ямбол

DSC04278Част от наситената програма на 2 юни беше и официалното откриване на изложбата „13 безсмъртни българи” в Културно-информационен център „Безистена”. Изложбата обикаля България благодарение на фондация „Безсмъртни българи”. Преди откриването изложбата беше показана в Езикова гимназия „Васил Карагьозов”, Гимназия „Васил Левски” и Природо-математическа гимназия „Атанас Радев”, а през тази седмица и в ОУ „Петко Р. Славейков”.

DSC04280Зам.-кметът на община Ямбол Илияна Бицова изтъкна в поздравителното си слово знаковия момент на откриване на изложбата – точно в деня, в който скланяме глави на признателност към безсмъртните българи, дали живота си за свободата на България.

Тя подчерта, че наше призвание днес е да работим в името на България и точно този ден – 2 юни, е повод да се замислим достатъчно добре ли работим, за да сме достойни да подвига на тези българи.

DSC04288Председателят на фондацията „Безсмъртни българи” Петър Николов приветства дошлите на откриването на изложбата с думите, че те ще бъдат въведени в олтара на Дома светилище на тези 13 безсмъртни българи, в която „националният дух е тайнство на радостта, на държавността и на историчността”. Той изтъкна, че личностите, които са показани в изложбата, са с духовните характеристики на националния им принос и подчерта, че тези 13 личности са щрихите в лика на 13-вековна България, защото техните последователи са хиляди. Петър Николов припомни и думите Дмитрий Лихачов, че България е държава на духа и възклицанието на Пенчо Слайвейков – „Бог и България – единство в двойна плът”, за да илюстрира духовния порив за преклонението пред безсмъртните българи.

DSC04299Председателят на фондацията изтъкна, че автор на идеята за 13-те безсмъртни българи е Ваклуш Толев. По негова инициатива за първи път на 28-ми август 1993 г. в град Варна е отбелязан Ден на 13-те поименни безсмъртни българи. „Историята ни има основание без скрупули да утвърди Ден на безсмъртните българи – заради приложната им жертва, освещаваща род и Родина”, казва Ваклуш Толев и допълва: ”Този белязан Ден, който е кончината на Царя Обединител, е българският социален учебник на приложна отговорност и на национална доблест ”.

DSC04301В изложбата всяка личност има своето място и определена характеристика. Тя започва с цар Борис – Обединителя, който „осъществява националния дух, като обединява посветен народ”; продължава с Кхан Аспарух – Основателя, който „донася тук идея за земя и държава”; Княз Борис – Покръстителя, който ражда прозрение за етническо обединение и стратегия за култура”; цар Симеон – Просветителя, който „създава стратегия на културата – Златен век на българската книжнина”;

DSC04302 Свети Климент Охридски – Азбучника, който „извежда буквите из пазвата на народната гълчава”; Свети Йоан Рилски – Покровителя, който „полага аскетичното начало на българското монашество”; Свети Патриарх Евтимий – Мистика войн, който „изразява мистичния дух на българина чрез исихазма”; Отец Паисий – Будителя, който „извиква миналото като идея за национална свяст”; Васил Левски – Иконата на българската свобода, който „за своето дело взема път от Христа, кръв от народа и воля за живот от идеята за свобода”; Баба Тонка – Майка на безстрашието, която „сумира националната идея на безстрашието без сълзи пред гроба на България”; Княз Александър Батенберг – Съединителят, който „жертва трон и династия за съединена България”; Пенчо Слайвейков – Прозрението на българския гений, който „предсеща предназначението на България” и Ванче Михайлов – Война на оскърбените българи, който „ избира съдбата на прокудените за целокупна България”.

Изложбата завършва с думите: „13-те безсмъртни българи са огнените езици на онази велика клада, наречена 13-вековна България. Всички сътворени от Отца са безсмъртни, но поименните безсмъртни в Дом светилището са белязани в социалния храм на българската национална доблест! Пред тази история ние винаги ще се покланяме, пред тези 13 безсмъртници винаги ще коленичим!”

След откриването беше излъчен филма „Дом-светилище” на режисьора от БНТ Николай Василев, посветен на безсмъртните българи.

 

About the Author :