Изложбата “Човешката участ” – между фотографията и философията

IMG_7309Философията във фотографията, осмислянето на човешкото битие именно чрез черно-белите фотоси може да бъде видяно в изложбата “Човешката участ” на проф. Цочо Бояджиев и Николай Трейман в Художествена галерия “Жорж Папазов” в Ямбол. Експозицията беше открита снощи, 1 март 2019 г. и е част от няколкогодишната традиция, при която членове на журито на фотоконкурса “Кукерландия” представят изложба от свои фотоси.

Поздравителни думи към присъстващите отправи заместник-кметът Илияна Бицова.

Гостите бяха представени от директора на галерията Петко Йорданов. Вълнуват ги фундаменталните философски обобщения за света изобщо и за нас хората, каза той.

IMG_7317Двамата издават трилогията “Пътят, Домът и Участта на човека”, фотографии от която са представени на изложбата. През 2016 г. с отделни филми са представени в поредицата на БНТ “Умно село”. Вече повече от 12 години ежеседмично пътуват, снимат, говорят за уловеното през фотообектива и за неуловимото.

Проф. Цочо Бояджиев е професор по история на философията в Софийския университет. Роден е през 1951 г. в Троян. Автор е на редица изследвания върху античната и средновековна философия и култура. Автор е на 6 стихосбирки, преводач е от старогръцки, латински, немски езици. Превежда трудовете на Тома Аквински.

IMG_7320Николай Трейман е потомствен фотограф. Роден е през 1962 г. в София. С изложбата “Блатото” печели награда в престижния фотографски фестивал в Арл, Франция. той е дългогодишен организатор на многобройни фотографски курсове и пленери, преподавател е в Софийския университет по философия на фотографията. Участва като консултант в първите фотографски броеве на сп. “Нешънъл джиографик”, автор е на изложбите “Православна България”, “12 образа на философи, 12 философи за образа”. Водещ редактор на библиотека “Фо”. Председател е на Българския фотоклуб. Има две фотографски студия в София.

Преди повече от десетина години проф. Бояджиев се записал в курс при Николай Трейман заедно със свой колега, професор по философия. След завършване на курса започнали всеки четвъртък IMG_7305сутрин да пътуваме из трънския край. “Преживяването е удивително, защото само на няколко десетки километра от София човек попада в съвършено друг свят. Трънския край е магичен, хората са малко, но много цветни и благоразположени”, спомня си той. “По време на тези пътувания ние много разговаряхме за фотография и решихме, малко лекомислено, да обявим курс по философия на фотографията в Софийския университет. Беше интересно, защото които го преподавахме, не се сговаряхме предварително и много често един от нас изказва някаква теза, друг го опровергава, много живо беше. Продължи няколко години. Обогатихме нашите срещи като всеки вторник сутрин снимаме из София улична фотография”, разказа проф. Бояджиев. С течение на времето се натрупал много снимков материал. Така при избирането на снимките за трите албума, които издали съвместно с Николай Трейман, селектирането се оказало истинско удоволствие.

IMG_7314Проф. Цочо Бояджиев сподели още, че при пътуването и съвместното снимане винаги е съществувала тръпката от удивлението и на приятелската им радост от това, че са били на едно и също място, снимали са един и същ обект, а са се получили различни образи. “Фотографията за мен е жест на удивление пред красотата на заобикалящия ни свят, същевременно е начин да изразим отношението си към това чудо, каквото е светът около нас”, допълни той.

“На пръв поглед е съвсем елементарно да направиш снимка, но съм убеден, че това удоволствие може да е свързано с много по-голяма дълбочина, с по-висши усещания”, коментира Николай Трейман. Той разказа историята на една от снимките в експозицията. Хората от фотографския курс видели в градинка в София каменна мечка, боядисана в бяло. Било рано сутрин и в рамките на 15 минути 5-6 човека от курса трябвало да снимат. Минавали различни хора, но след 5 минути дошъл един тъмнокож човек и качил детето си върху бялата мечка. IMG_7327“Това беше едно абсолютно откровение в черно-бяло – в центъра на София да снимаш бяла мечка и негър. С това искам да илюстрирам, че когато снимаме, винаги имаме усещането, че нещо ще се случи, че животът е много по-неочакван. Има такава мисъл – че фотографията е прозорец към неочакваното. Това е приятно удоволствие да откриваш нещо неочаквано”, сподели своята философия за фотографията Николай Трейман.

Домакинът Петко Йорданов подари на гостите комплект от албуми с картини на Жорж Папазов и книга за него от Кирил Кръстев, а от името на Ямболската  фотографска общност те получиха постер от изложбата и ракия за приятели, всеки според името си  – “Николаевица” и съответно “Цочовица”.

IMG_7301 IMG_7303 IMG_7304 IMG_7307

 

About the Author :

Leave a reply