Изложбата, с която ХГ “Ж. Папазов” гостува в Двореца, вече може да бъде видяна и в Ямбол

IMG_6590Изложба от живописни платна – избрано от фонда на галерия “Жорж Папазов”-Ямбол, беше открита снощи, 5 февруари 2019 г. Това е същата експозиция, която през септември миналата година гостува в залите на Националната художествена галерия- Двореца, в София по покана, дошла от там и беше част от програмата за Европейската година на културното наследство. Преди официалното й откриване присъстващите почетоха паметта на починалия в същия ден известен бургаски художник Стоян Цанев.

Изложбата включва 50 произведения на 34 именити автори, творили през 20 век и оставили трайна диря, отбеляза Кольо Костов, куратор на експозицията, която я и представи. Те са подбрани от повече от 1100 живописни творби, които съхранява галерията. В умален формат е представено многообразието и богатството на живописния отдел на IMG_6603галерията. Включени са традиционните жанрове: пейзаж, портрет, натюрморт, фигурална композиция, изпълнени с класически живописни техники. На едно място са събрани автори от различни поколения, с различни тематични предпочитания, темперамент и маниер на работа. Любопитното е, че освен картини от зрелия период на творците, могат видени и от по-ранния или по-слабо познати творчески търсения.

В единия край са поставените на академична основа картини като виртуозния морски пейзаж на Александър Мутафов, следвани от направените със свободен жест творби на Владимир Димитров-Майстора и Борис Денев, до монументалния синтез при Атанас Яранов и абстрактната по дух фигурална композиция на Александър Петров. Тази разнопосочност е обединена от неоспоримия талант на своите създатели, подчерта Кольо Костов.

IMG_6597“Своеобразен акцент в изложбата са няколко ямболски творци, които пълноценно допълват известните  имена. Стефан Бъчваров възпява красотата на природата по поречието на Тунджа – любима тема в неговото творчество. С пейзажни композиции са представени и проф. Панайот Панайотов, Невена Трънкова – първата дама художник на Ямбол, както и Иван Димов – неговият “Прашен пейзаж” е една характерна за автора композиция-видение. С тънък психологизъм и майсторство в предаване на състоянието се отличават портретите на Паруш Гогов, на Елза Гоева от известната творческа фамилия Гоеви, както и на Павел Бакалов. Първият директор на ХГ “Жорж Папазов” е изобразил своя колега и приятел Стефан Бъчваров в момент на творческа почивка. Иван Славов – възпитаник на първи випуск на Държавното рисувално училище, по-популярен със своите остри изобличителни карикатури срещу царската власт, също е е представен с квалитетен дамски портрет”, отбеляза кураторът на изложбата.

IMG_6601При представянето той обърна специално внимание на двама ямболски творци, придобили международна известност – Георги Попов-Джон и Жорж Папазов.  След като печели стипендия за обучение във Франция, Георги Попов-Джон прекарва няколко години в Париж, където се докосва до културния живот в европейската столица на изкуството и дори печели две награди през 1932 г.- една от изложба в Лион и почетно отбелязване за участие в Салона на френските художници. В представеното в експозицията той разкрива своето умение да вниква в състоянието на модела – това са неговото ранно платно  “Портрет на баща ми”, както и картината, изобразяваща един от най-често портретуваните български творци – Васка Емануилова – и двете нарисувани в мека деликатна хармония.

IMG_6594Другият голям творец е Георги Папазов, по-известен като Жорж Папазов – за когото казват, че е сюрреалист преди сюрреализма. Той е активен участник в множество престижни изложби в Европа и САЩ, сред които изложба на Група на сюрреалистите, Салона на независимите, редом с най-авангардните творци на своето време. В залите на ямболската галерия обаче този път той е представен със свои ранни творби, рисувани в Чехия около 1916 г. по време на обучението му в инженерно-техническото училище за парко-строител и строител на вили. Тези ранни пейзажи притежават едновременно наивност и неподправен чар. Авторът е показал остра наблюдателност, усет за прецизно композиране и виталност. Всичко това е далечен намек към бъдещите му стилизирани изображения. “Последните двама творци се превръщат истински граждани на света и достигат едни от най-високите завоевания на българския гений на европейска и световна сцена. IMG_6589Пътувайки от България и Европа и обратно, изживявайки всеки творчески успех в чужбина и всеки провал и неразбиране на родна земя, те не се отказват от своите корени, но и не престават да сверяват своя творчески компас в света на изкуството”, отбеляза Кольо Костов.

При откриването на изложбата в залите на Националната художествена галерия през септември миналата година тогавашният й директор Слава Иванова е споделила, че това е нова инициатива, целят да покажат изкуството, което се съхранява в България извън София. Ямболската изложба се оказала първата от поредица бъдещи експозиции по тази инициатива. Остава надеждата, че новото ръководство на Националната художествена галерия ще продължи тази инициатива.

През ноември миналата година изложбата е показана в град Раднево, а през тази година предстои тя да гостува в залите на художествената галерия в Стара Загора – доказателство, че тя вече има свой собствен живот.

Експозицията може да бъде видяна в Ямбол до 15 февруари.

IMG_6585 IMG_6586 IMG_6595 IMG_6602

 

About the Author :

Leave a reply